Památník Tri Ân

Památník Tri Ân
Spolupráce:Yuliya Pozynich, Atoosa Ghanaei
Adresa: Louisville, USA
Investor:Tri An Foundation / Yung NGUYEN


Soutěžní zadání

Skupina obyvatel vedených panem Yung Nguyenem, imigrantem z Vietnamu, přišla ve městě Louisville ve státě Kentucky na myšlenku vytvořit památník díkůvzdání. Vytvořit specielní místo, kde by bylo možné vyjádřit úctu obrovskému počtu vojáků amerických a jihovietnamských ozbrojených sil, kteří položili životy během Vietnamské války. Občanské sdružení pod vedením pana Nguyena založilo nadaci, která měla za úkol vypracovat koncept a získat z privátních zdrojů finance na realizaci tohoto památníku. Nadace se jmenuje "Tri Ân", což ve vietnamštině znamená hlubokou vděčnost.

Nadace získala ve stávajícím parku veteránů v Jeffersontownu na předměstí Louisville, USA svažitý pozemek. Protože chtěli památník, který by byl co nejinspirativnější a zcela unikátní, rozhodli se sponzorovat veřejnou mezinárodní architektonickou soutěž, která by napomohla najít ty nejnápaditější náměty. Nadace chce financovat a postavit památník Tri Ân dle vítězného návrhu. Soutěže se účastnilo 129 projektů z 28 zemí a v prvním kole byli vybráni 3 finalisté včetně CMC ARCHITECTS.

Hlavní účel navrhovaného památníku je vzdát úctu a projevit hlubokou vděčnost milionům Američanů a Vietnamců, kteří bojovali bok po boku, aby zastavili komunistickou agresi a přinesli lidu Jižního Vietnamu svobodu. Pro mnoho Vietnamců, kteří utekli ze země a unikli komunistické perzekuci, je důležité, aby mohli tomuto těžkému boji dát smysl, prokázat úctu těm, kdo jim pomáhali během války a po ní. Jsou přesvědčeni, že je důležité uznat spojené úsilí členů amerických, jihovietnamských a ostatních spojeneckých sil a oslavit vztah, který se mezi vojáky z těchto zemí bojujících tváří v tvář společnému nepříteli vytvořil.

Je důležité uznat četné humanitární snahy a činy vykonané armádou USA a mnoha Američany, kteří dělali mnohem více, než byla jejich povinnost, aby pomohli obyvatelům Jižního Vietnamu. Je důležité a správné slavnostně vyjádřit uznání všem, kdo sloužili a obětovali se, a připomenout všechny, kteří bojovali a zemřeli ve válce.


CMC ARCHITECTS Design koncept (finalista 1. kola)

Síla našeho návrhu spočívá v jednoduchosti okrouhlé ´objímající´ formy symbolizující spojení lidí a kultur v obrovském lidském úsilí a oběti. Navrhovaný tvar reprezentuje přeměněnou realitu, smysl pro kontinuitu a nekonečné opakování vlastní každému lidskému konfliktu. Je to zároveň oslava památky a jemné gesto vděku.

Každý památník potřebuje, aby k němu lidé přicházeli postupně, potřebuje symbolickou cestu, která by návštěvníkům umožnila, aby se psychicky a emočně oprostili od všedního života a začali vnímat význam aktu uctění památky. Cesta u památníku Tri Ân vede návštěvníky kolem budovy směrem ke kontemplativnímu jádru, k jeho srdci a duši, a končí jako malá cestička v lese. 

Návštěvníci si mohou přečíst do cesty a do zdi vyryté informace a zamyslet se nad třemi navrhovanými tématy:  Pozadí a historie, Válka se Severem a Lidé, kteří bojovali za svobodu.

Do povrchu památníku je vyříznuta křivka pobřeží Vietnamu, na níž je zobrazena historie a jednotlivé události.   Povrch památníku Tri Ân tvoří 4 500 000 značek či bodů, které reprezentují obrovské množství lidí zapojených v tomto konfliktu. Tyto body jsou vyražené, jsou to prohlubně připomínající ztráty na životech a návštěvníci se tak doslova mohou dotknout vzpomínek na členy rodiny, přátele a milované, kteří se stali oběťmi tohoto neuvěřitelného boje.

Návštěvník prožije 4 okamžiky:
  1. po prvních pár metrech dojde ke stěně, na které se seznámí s příčinami konfliktu;
  2. přejde přes práh, kde na něj stěna ´padá´; zde jsou poskytnuty vysvětlující informace o válce;
  3. za vstupem do jádra otevřeného prostoru jsou připomenuti ti, kdo ve válce bojovali, a návštěvníci se jim zde mohou poklonit a vzdát jim svou poctu a vděčnost;
  4. na zpáteční cestě lesem se mohou návštěvníci památníku vyrovnat se svými pocity, než se vrátí zpět do každodenního života.
Památník by se vybudoval z leštěných a probarvených betonových prefabrikátů s povrchovým reliéfem. Cesta by se vydláždila žulovými a betonovými dlaždicemi a tam, kde by byl umístěn text, by byly použily specielní vložené prvky z nerezové oceli.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od CMC architects, a.s.