New Carbon

Rekonstrukce studentského klubu VŠCHT

New Carbon
Projektová dokumentace:VHE a spol. s.r.o.
Realizace: KOUBA INTERIER, s.r.o.
Adresa: Technická 3, Dejvice, Praha, Česká republika
Realizace:05 - 10 / 2011


Studentský klub Carbon je legendárním místem, kterým prošlo za neuvěřitelných 50 let jeho existence tisíce studentů. Klub se nachází v suterénních prostorech budovy B Vysoké školy chemicko technologické v Praze Dejvicích. Historie tohoto tradičního místa setkávání studentů dejvických škol začíná v 60. letech minulého století, kdy byl klub ve škole založen. V posledních dvou letech byl uzavřen a chátral.
V loňském roce bylo na popud Stavovské unie studentů VŠCHT a SÚZ VŠCHT rozhodnuto o znovuobnovení klubu. Stavovská unie oslovila Spolek posluchačů architektury - nezávislou organizaci při FA ČVUT a společně vyhlásili workshop zakončený studentskou soutěží pro posluchače Fakulty architektury pražské ČVUT. Ze soutěže vzešel vítězný návrh autorů Petra Panulina a Petra Kobana (dnes studenti 6. ročníku FA)
Původní zastaralý a poničený interiér, nevyhovující provozní dispozici a špatný technický stav bylo nutné od základu změnit. Inspirací pro autory bylo samotné místo klubu, které svým utajením a rozměry působí jako „pelíšek“, ten se stal základním prvkem nového interiéru. 

Vstup do klubu zůstal v původní poloze, následuje chodba lemovaná po obou stranách nerušícími vestavěnými skříněmi z bílého laminátu. Černá velkoformátová dlažba v kontrastu s bílou a nepřímé osvětlení v podhledu dodává jinak úzkému táhlému vstupu atraktivitu a pocit očekávání. Samotný prostor klubu je pojat vzdušně a čistě v barevné kombinaci odstínů šedé a výrazné oranžové a zelené barvy. Dispozice je řešena sezením podél delších stěn klubu, rohovým barem a zadní stěnou s pelíšky. Estetický výraz této stěny s otvory je základním prvkem designu interiéru. Volné sezení uprostřed plochy klubu je jejím negativním obrazem, volné sedáky zapadají do pelíšků v předsazené stěně. Čalouněné pelíšky s vlastním osvětlením jsou koncipované jako místa se soukromím pro četbu či relaxaci v přirozené poloze. Konstrukce předstěny je z oceli, otvory pro pelíšky z ohýbaného plechu a obklad z MDF desek potažených vysokotlakým laminátem.
Podlaha je kompletně nová včetně teplovodního vytápění s nášlapnou vrstvou z marmolea, které v odstínech šedé přechází přes obvodové vestavěné lavice na stěny klubu. Bílé kruhové stolky s dvojicí sedáků u každého nabízí až 30 míst pro návštěvníky. Akustický sádrokartonový podhled s kombinací zapuštěných a zavěšených svítidel dotváří příjemné osvětlení prostoru klubu. Stejně tak dva obnovené střešní světlíky dávají možnost proniknout dennímu světlu.
Rohový zaoblený bar bílé barvy s kontrastní černou deskou z umělého kamene zůstal umístěn v pozici starého zrušeného baru. Naopak zázemí pro personál a původní toalety prošly největší dispoziční úpravou. Bylo nutné oddělit prostor zázemí provozovatele klubu a vytvořit samostatné WC pro muže a ženy, které jsou přístupné ze vstupní chodby.
Změna vytápění klubu, obnova staré vzduchotechniky, vyspravení povrchu dvora nad klubem či přečerpávání splaškové kanalizace a kompletní nové rozvody instalací byly hlavními technickými úpravami při rekonstrukci.
Proměna klubu přispěje k obnově oblíbeného místa pro volný čas a setkávání nejen studentů vysokých škol v pražských Dejvicích.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Peter Panulin, Peter Koban