Návštěvnické centrum kaple v Ronchamp

Návštěvnické centrum kaple v Ronchamp
Autor: Renzo Piano
Zahradní architekt:Michel Corajoud
Adresa: Plain de la Chapelle, Ronchamp, Francie
Investor:Association Œuvre Notre Dame du Haut
Projekt:2007-08
Realizace:2011
Užitná plocha:2150 m2


„Mám rád Le Corbusierovy stavby. Pro mě je (Ronchamp) mistrovským dílem. (Corbusier) vytvořil jedno z nejkrásnějších meditačních míst na světě. V podstatě si myslím, že (mým návrhem) získal celo celé návrší na hodnotě. Najednou je čistší, jednodušší, jasnější a neruší vás původní růžový návštěvnický dům, který byl pro místo pohromou.“ R.Piano



V sousedství jedné z nejproslulejších sakrálních staveb minulého století, poutního kostela Notre Dame du Haut ve francouzském Ronchamp, bylo na podzim roku 2011 otevřeno nové návštěvnické centrum, které vzniklo podle vítězného projektu italské legendy Renzo Piana. Kromě nahrazení původního vstupního objektu přibylo ubytování pro dvanáct řádových sester. Již Le Corbusier měl v plánu postavit vedle kostela klášter, což se mu tehdy nepodařilo zcela realizovat. K mezinárodní soutěži byli v roce 2006 mezi jinými přizváni také Tadao Ando nebo Jeana Nouvel. Ihned po prvním představení Pianova projektu se odborná veřejnost rozdělila na dva tábory (odpůrci - Richard Meier, Cesar Pelli, Rafael Moneo; příznivci - Massimliano Fuksas, Eva Jiřičná, Peter Cook). Negativní ohlasy, které v roce 2009 způsobily pozastavení zápisu Le Corbusierovy kaple na seznam památek UNESCO, přiměly Piana k přepracování celého návrhu, který měl vyrůst pouhých několik desítek metrů od ikonické stavby. Nová varianta je tedy ještě více zakopána pod zemí a ukrytá za hustým porostem.
Nové návštěvnické centrum ležící vedle parkoviště je připraveno každoročně přivítat až 80.000 návštěvníků. Kromě komerčního křídla s prodejnou lístků a obchodu se suvenýry jsou v odděleném horním křídle komorní cely (2,7 x 2,7m) pro jeptišky. Ke každé cele přísluší zimní zahrada, přes níž lze hledět daleko do okolí. Ubytování pro jeptišky je zapuštěno do kopce a interiéry jsou osvětleny ze shora oranžovými 'světelnými kanóny'. K celám přísluší ještě kaplička, kterou překrývá lichoběžníková střecha. Pařížská Fondation Le Corbusier pečující o mistrův odkaz vyslovuje k projektu obavy, aby „po deseti letech jeptišky neodešly a namísto nich je vystřídal hotel 'Bed and Breakfast.“
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Renzo Piano