Muzeum moderního umění v Malmö

Muzeum moderního umění v Malmö
Spolupráce:Mia Nygren
Adresa: Ola Billgrens plats 2-4, Malmö, Švédsko
Investor:Stadsfastigheter i Malmö
Realizace:2008 - 26.12.2009
Užitná plocha:2650 m2


Výchozím bodem při návrhu nového uměleckého muzea v jihošvédském Malmö bylo vytvořit kulturní budovu, která by hledala rovnováhu v dramaticky se proměňující čtvrti a se stala vyhledávaným místem k setkávání. Architektům se naskytla možnost přestavby bývalé elektrárny z roku 1900 na nové umělecké muzeum. Svým hlavním zaměřením na neformální a experimentální tvorbu představuje vhodný doplněk ke stockholmskému muzeu. Největší výzvou přitom bylo (vedle krátkého osmnáctiměsíčního termínu od první skici až po finální otevření) přizpůsobit stávající cihelný průmyslový objekt současným klimatickým a bezpečnostním požadavkům nového muzea, aby vyhovělo nejpřísnějším mezinárodním standardům pro umělecké výstavní prostory. Brzy bylo jasné, že to, co bylo ve skutečnosti požadováno, byl dům v domě - soudobá vestavba do stávajícího obalu. Takto radikální přestavba nebyla jen těžkou výzvou, ale také příležitostí, vytvořit něco nového. Při pohledu zvenku nová přístavba označuje vstup do muzea. V rozšíření se kromě nového vstupu nachází také recepce, kavárna a horní galerie. Děrovaná oranžová fasáda je pojítkem ke stávající cihlové architektuře a zároveň promlouvá k soudobým domům v okolí. Perforovaná plocha dodává fasádě vizuální hloubku a rozpohybování pomocí dynamicky se proměňující stínohry. Přízemí je kompletně prosklené, takže denní světlo proniká děrovanou fasádou do interiéru. Nová přístavba si ve vztahu s okolím pohrává s měřítkem. Z dálky ji lze mnímat při porovnání se sousedními domy jen jako celek. Naopak při bližším pohledu lze spatřit jednotlivé detaily a vnímat objekt samostatně. Vyloučení běžného 'prostředního měřítka' posílilo přítomnost muzea ve svém okolí a zároveň nechalo budovu vyznít jedinečným dojmem ve vztahu k celému městu Malmö. Prostorově byl objekt uvnitř zcela přestavěn. Dvě nová schodiště umožňují návštěvníkům pohybovat se po prohlídkových okruzích mezi hlavní turbínovou a horními výstavními sály. Obě schodiště jsou obklopeny dvěma stěnami, které zároveň slouží k programovému rozdělení turbínové haly do samostatných prostorů obsahujících navíc dětský ateliér a oddělené úložní prostory (které jsou ve skutečnosti také využívány k výstavám). Podobně jako přístavby uměleckého muzea v Kalmar (Tham & Videgård, 2004-08) se architekti snažili poskytnout výstavní prostory, které by dovolily umělcům a kurátorům připravit podmínky pro libovolnou výstavu. Moderna Museet Malmö (Muzeum moderního umění v Malmö) nabízí řadu vložených bílých boxů; od útulného měřítka horní galerie až po honosnou turbínovou halu honosící se jedinečným prostorem s výškou téměř jedenáct metrů.
Tham & Videgård Arkitekter
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tham & Videgård Hansson