Komunitní centrum St. Gerold

Komunitní centrum St. Gerold
Spolupráce:Stefan Abbrederis, Michael Abt, Christian Schmölz
Adresa: Faschinastraße 100, St. Gerold, Rakousko
Projekt:2007-08
Realizace:2008-09
Užitná plocha:570 m2
Zastavěná plocha:195 m2
Plocha pozemku:2045 m2
Obestavěná plocha:2890 m3


Společenské centrum s obecním úřadem, poštou, mateřskou školou a obchodem se smíšeným zbožím se nachází jako osamocený čtyřpodlažní objekt na jižním svahu rozlehlého údolí Walsertal. Nový objekt dotváří vztahový trojúhelník mezi budovou požární zbrojnice a památkově chráněnou školou, čímž se výrazně proměnila místní situace a rychle průjezdná silnice Walserstrasse začala fungoval jako poklidná uliční náves. Škola společně s obecním úřadem zaujímají strážnou roli. Dřevěný kubus byl umístěn v příkrém svahu, kudy se do obecního úřadu s obchodem vstupuje z nově navrženého náměstí s kašnou. Mateřská škola s dětským hřištěm jsou ve dvou spodních podlažích, kde jsou chráněny příjezdovou silnicí vedoucí k obecnímu úřadu. Rozmístění okenních otvorů se váže k výhledům do okolní krajiny. Čekárna před místním úřadem hledí na náves, zasedací místnost je obrácena k jihu, výška parapetu ve školce je přizpůsobena menším uživatelům, výřez před vstupem a vesnickým obchodem je ukrytý za dřevěnými lamelami. Ostře řezaný kvádr je nepravidelně obložen svislými latěmi o pěti různých šířkách. Horizontální lišty jsou rovněž umisťovány nárazově. Jednotlivé linie spodních hran oken probíhají kolem, které se opět střetávají v nové výšce u jiných otvorů.

Materiál a konstrukce
Dřevěná nosná konstrukce je první čtyřpodlažní dřevostavbou ve Vorarlbersku. V zimě byly v obecním lese pokáceny kmeny jedle bělokoré, nařezány a tesařsky opracovány v nedalekých vesnicích Blons a Schinifis. Výroba tak zůstala v údolí. Izolace 55 centimetrů tlustých stěn je provedena ze dřevovláknitých desek a ovčí vlny. Velké pochybnosti, které panovaly ohledně situování ploché střechy v alpském prostředí, byly rozptýlený pomocí dvojité střechy s mezerou, čímž budova povyrostla o 90 centimetrů. Dřevo zůstalo hlavním materiálem až do nejmenšího detailu. Výtahová šachta, dveře, kuchyně, pracovny, stropy, stěny a podlahy jsou z jedlového dřeva, které bylo nařezáno pilou, ohoblováno, obroušeno a následně zůstalo bez dalšího povrchového ošetření. Výška schodišťových stupňů, místností i konstrukční výška jsou násobky šířky latí použitých v obvodových stěnách.

Pasivní dům
Kvalitně provedené opláštění a inteligentní systém s kontrolovaným odvětráváním vytváří stavbu téměř soběstačnou.  87% energie je získáno rekuperací tepla. Topná soustava je založena na zemních sondách s tepelným čerpadlem. Spotřeba energie na vytápění činí 8kWh/m².
Martina Pfeifer Steiner
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skvelé
Matej Farkaš
16.10.15 10:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od cukrowicz.nachbaur architekten