Hlavní sídlo Caja de Badajoz

Sede de Caja de Badajoz

Hlavní sídlo Caja de Badajoz
Adresa: Paseo Fluvial nº 15, Badajoz, Španělsko
Investor:Caja Badajoz
Projekt:2007
Realizace:2012
Náklady:35 000 000 Euro
Užitná plocha:28500 m2
Plocha pozemku:51717 m2


Badajoz je středně velké španělské město v jižní autonomní oblasti Estremadura ležící nedaleko portugalských hranic. Ačkoli je Merida hlavním městem a turistickou destinací, tak Badajoz má více obyvatel. Pravděpodobně je také nejvýznamnějším městem v celém regionu, a to jak ekonomického hlediska, tak i z pohledu veřejných služeb. Tento historický fakt souvisí s blízkostí hranic (Portugalci sem jezdili nakupoval karamely) a geologickými charakteristikami jako je řeka Gévora (město leží na řece, kde se napojuje na větší řeku Guadiana).
Caja Badajoz je pro hrdou místní komunitu důležitou bankovní institucí. Je ve městě hlavní spořitelnou s nejvýznamnějším ekonomickým zastoupením obyvatel, kteří jsou poměrně konzervativní. Hlavním cílem bylo propůjčit prostřednictví budovy této nehmotné důležitosti silný fyzický výraz. Nové hlavní sídlo banky se nachází na pozemku nedaleko břehu výše zmíněné řeky hned vedle mostu Punte Real. Po zúženém výběrovém řízení byl v roce 2007 zvolen madridský tým Studio Lamela Architects.
Budova s podlažní plochou 28 500 m² a rozpočtem 35 milionů euro se pokouší zapojením dvou odlišných hmot vést dialog s nápadnou vertikální mostní konstrukcí i širokou řekou. Horizontální základna plní funkci shromažďovacího náměstí a obsahuje všechny podpůrné funkce jako vstupní lobby, výstavní sál, auditorium, restauraci/bar apod. Vertikální hmota - šestnáctipodlažní věž vyrůstající nad základnou - obsahuje kanceláře generálního ředitelství společnosti. Celkový vzhled budovy je přímou odpovědí na žhavé slunce v Estremaduře. Aby se zmírnily jeho dopady, mají obě hmoty dvojitý plášť složený ze skla na vnitřní straně a velké 'kovové' pásy na vnější straně: horizontální ve svislé věži a vertikální ve vodorovné základně. Hlavním cílem bylo vytvořit průsvitný prostor, který by upřednostňoval otevřený výhled do krajiny.
Estudio Lamela
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Měřítko...
19.07.19 11:08
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Estudio Lamela