Dva bytové domy na Rue Pelleport

Dva bytové domy na Rue Pelleport
Spolupráce:Louis Choulet
Adresa: 13, rue des Pavillons, 133, 135, rue Pelleport, Paříž, Francie
Investor:Élogie-Siemp
Soutěž:2009
Realizace:2016
Užitná plocha:1588 m2
Plocha pozemku:548 m2


Bytové domy od pařížského ateliéru Bruther se nachází ve dvacátém okrsku na východním předměstí. Jsou vtěsnány na pětisetmetrovém pozemku mezi 120 metrů dlouhý šestnáctiposchoďový dům ze 70. let a desetipodlažní dekonstruktivistickou bytovku z 90. let od Frédérica Borela. Jedná se o projekt pro městskou společnost Élogie-Siemp spravující v Paříži přes 90 000 bytů. K projektu se Bruther dostali prostřednictvím soutěže krátce po svém založení. Na realizaci si však museli z důvodu právních bitev počkat dlouhých sedm let. Bytové domy na ulici Rue Pelleport nabízí celkem 25 bytových jednotek rozdělených do dvou (čtyř a osmipodlažních) hmot. Široká škála sociálního bydlení nabízí od deseti garsonek, přes čtyři dvoupokojové a třípokojové až po sedm čtyřpokojových bytů. Architekti se museli vypořádat s řadou komplikací. Kromě malého pozemku v těsném sousedství výškových budov to byl také nepravidelným tvar, převýšení pozemku a finanční strop 2000 €/m². Bylo potřeba uhlídat nízké stavební náklady, neboť i nájmy v těchto sociálních domech představuje zlomek tržní sazby. Běžnými klienty jsou zde lidé s nízkými příjmy a bývalí bezdomovci. Architekti si při stavbě vystačili s pouhými třemi materiály: vlnitý hliník, sklo a beton. Výsledek působí téměř étericky a průsvitně. Pro navození přívětivější atmosféry je v interiéru použité levné a účinné řešení v podobě barevných textilních závěsů.
Severně orientovaná fasáda do ulice Rue Pelleport nabízí v parteru pronajímatelné obchodní jednotky a ve vyšších podlažích zalamovaný předsazený skleněný plášť slouží jako zimní zahrada i jako zvuková izolace před hlukem z ulice. Jižně orientovaná fasáda do ulice Rue des Pavillons je v parteru slepá. Můžete zde jen projet skrze branku z eloxovaného hliníku a zaparkovat kočárek nebo jízdní kolo. Prostor mezi oběma domy lze kromě odstavení kol využít také jako komunitní zahradu nebo dětské hřiště. V horních podlažích pak přes celou šířku jižní fasády probíhá balkon. Celoprosklenou fasádu pomáhají stínit šedé markýzy. Z balkonů se nabízí panoramatický výhled na střed města.
0 komentářů
přidat komentář