Dům s ozvěnami Karibiku

Dům s ozvěnami Karibiku
Spolupráce:ARCHCON atelier, s.r.o. | Ing. Martin Jirsa
Realizace:2015-2016


číst dále
Na konci února 2013 jsem obdržela od majitelů e-mail se zadáním, s tím, že rodina pobývá část roku v Mexiku. Následovala seznamovací schůzka online a následně návštěva pozemku a seznamovací schůzka s tchánem. Na projektu jsme začali pracovat v dubnu 2013, kdy jsme obě dvě s majitelkou čekaly miminko. Pro majitelku to bylo v té době již třetí dítě. Celá studie probíhala online a setkali jsme se naživo až ve chvíli, kdy byla studie dokončená. Obě děti již byly na světě a živě se našich schůzek účastnily.
Majitelé měli v mnoha ohledech přesnou představu a uměli přesně definovat, co chtějí. Zahraniční reference, které zaslali, byly zajímavé. Oceňuji však, že byli otevřeni diskusi, a když bylo výhodnější jiné řešení, rozhodli se pro něj.
Až při návštěvě v Mexiku jsem si uvědomila, odkud přicházela mnohá inspirace a netradiční požadavky. Překvapilo mě, že i když je tento dům zcela odlišný, má v mnoha momentech atmosféru domu v Mexiku.
Vzhledem k časovému tlaku pro získání stavebního povolení jsme jako první zpracovali projektovou dokumentaci pro stavební povolení a až v dalším kroku jsme řešili prováděcí dokumentaci včetně interiéru.
Největším oceněním bylo, že se na mě majitelé obrátili znovu, pro návrh domu s apartmány v Mexiku.
Irena Truhlářová

Popis projektu
Jedná se o dvoupodlažní objekt rodinného domu s využitelným podkrovím, garáží a zahradním skladem. Dům je určen k trvalému bydlení pětičlenné rodiny.
Jádro hmoty tvoří jednoduchý dvoupodlažní dům se sedlovou střechou o sklonu 18°. V přízemí hmota expanduje směrem na západ, kde sleduje přirozený sklon terénu. Vzniká tak přízemní hmota s krytou terasou a velkorysým obytným prostorem otevírajícím se do krovu. Směrem na východ hmota v přízemí pokračuje zastřešením krytého stání a objektem skladu. Východní a západní křídla jsou propojena krytou verandou. Ze severní strany je k hlavní hmotě připojeno exteriérové schodiště. Dominantním prvkem obou podlaží je zvýrazněná konstrukce a pohledové dřevo. Dřevo se objevuje na fasádách v podobě vodorovného obkladu. Hlavní hmota je obložena obkladem v jeho přirozené barvě, přízemní hmota obývacího pokoje je obložena dřevem s tmavošedou lazurou. Nosné konstrukce přesahů střechy, kryté terasy a záklop jsou pohledové, ze smrkového dřeva s ochranným nátěrem a případně lazurou. Rozlehlé terasy a ochozy jsou dřevěné. Dřevo je v exteriéru doplněno kamenem - v podobě kamenné příjezdové komunikace a cesty, okapového chodníčku a cestičky směrem do lesa vytvořené ze solitérních kamenů. Z exteriéru tvoří hlavní akcent fasády vstupní dveře v tyrkysovém odstínu, které jsou umístěny do jižní části.
Srdcem domu je jídelna s kuchyní s opravdu bytelným stolem a lavicí. Dominantou prostoru je krb. Kuchyně, vizuálně propojená díky velkému rohovému oknu s lesem, navazuje na jídelnu, ale zároveň je od zbytku přízemí oddělená. Z níže položeného obývacího prostoru je pohled soustředěn na široký výhled do zahrady a k lesu. Vzdušné schodiště vede do druhého nadzemního patra prosvětleného i střešními okny, což vytváří příjemnou atmosféru haly horního podlaží. Zde je umístěna ložnice, pokoje dětí a koupelny.

Ocenění
Dřevěná stavba roku 2017 - kategorie Moderní dřevostavby - realizace - Vítěz veřejného hlasování
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARCHCON atelier, s.r.o.