Dům Equis

Casa Equis

Dům Equis
Adresa: La Escondida Beach, Peru
Projekt:06. - 09.2002
Realizace:10.2002 - 02.2003
Zastavěná plocha:174 m2
Plocha pozemku:253 m2


x
číst dále
Návrh vyplynul z úvah o faktorech, které jsou pro projekt nepostradatelné: klimatické podmínky peruánského pobřeží, geografický charakter okolí parcely a požadavky klienta. Mezi horským pásmem And a oceánem je dlouhý úzký pruh prašné, šedohnědé pouště téměř na úrovni moře. Ačkoliv je peruánská poušť jedna z nejvyprahlejších na světě, nemá extrémní podnebí. Teploty se zde pohybují od 14°C v zimě až k  29°C v letních měsících. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou zde díky velké vlhkosti velmi malé. I přesto, že je poušť neobydlená věříme, že je podstatné “zcivilizovat” tento absolutní a věčný pořádek místní krajiny, aniž bychom ji popřeli nebo porušili. Klíčem k úspěchu bylo vytvoření nutného soukromí pro bydlení integrováním do rozlehlé a abstraktní peruánské pobřežní krajiny. Proces navrhování jsme se rozhodli začít představou abstraktní jednobarevné hmoty, jejíž hrany jsou definovány stavebními normami. Poté jsme “vyhloubili” tento imaginární prostor a přemístili hmotu po částech jako při archeologických vykopávkách ruin z předkolumbijských dob, , které zde byly objeveny. Tato ´odečítací logika´, která je velmi odlišná od běžné ´stavební logiky´, byla použita na všechny části projektu. Výsledkem byl venkovní prostor splývající s interiérem přes meziprostor, který odděluje nekonečnou poušť od soukromých částí objektu. Krajina a obloha jsou z tohoto dobře definovaného, ale dešti přístupného místa zarámovány každá jinak. Vstupní patio vede do soukromých prostor domu a přechází ve velkou terasu, která se rozprostírá směrem k oceánu. Tato terasa představuje umělou pláž, která je spojena s oceánem přes dlouhý a úzký bazén. Střecha obývacího prostoru je koncipována jako lehoučký slunečník. Předěl mezi obývacím a jídelním prostorem a terasou je přirozeně smazán skleněnými bezrámovými posuvnými panely. Otevřené schodiště navazuje na topografii přírody a vede do ložnicového prostoru pod terasou. Dětské pokoje jsou přístupné z patia, které je kryté patrem terasy. Projde-li se pod zavěšeným bazénem, dojde se na konci schodiště k ložnici rodičů. Použití okrovo-pískové barvy, která byla nalezena I na předkolumbijských a koloniálních domech, chrání stavbu před optickým stárnutím způsobeným nánosy pouštního prachu a posiluje dojem soudržnosti celé hmoty. Velká vzdálenost mezi naší pařížskou kanceláří a peruánskou parcelou nás přivedla k racionalizaci konstrukčního systému a zjednodušení konstrukčních detailů tak, aby je mohli místní řemeslníci jednoduše provést.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zmiešané pocity III
Lamik
29.03.12 11:03
dům v Peru
ZORO
31.03.12 12:05
-->Lamik
Roman Mlejnek
31.03.12 01:05
Trava staci?
takyarchitekt
01.04.12 03:06
katalogovy dom
peruansky narkobaron
01.05.12 08:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Barclay & Crousse