Dřevěný kruhový dům

dům vyřezaný v kmeni stromu

Dřevěný kruhový dům
Adresa: Końcowa 16, Izabelin C, Varšava, Polsko
Realizace:2020
Užitná plocha:400 m2


Les ukrývá svá tajemství. Na základě této myšlenky byl vytvořen dům zanořený do přírody. Investora, kterým je sběratel a milovník umění, na návrhu rovněž oceňuje galerijní kvality vnitřních prostorů.
Rozsáhlý písčitý pozemek hustě porostlý borovicemi vytvořil jedinečné prostředí pro rodinný dům ležící ve vesnici Izabelin. Byl vytvořen s úctou k přírodě v lesním houští. Dům není přehnaně velký, přestože zvenčí může působit svou velikostí. To vše díky oválnému zarámování, které harmonicky obepíná garážová stání a venkovní lázně.
Budova o rozloze 400 m² je postavena ze železobetonu a obložena dřevěnými panely Okoumé pocházejícími ze západní Afriky. Toto exotické dřevo - elegantní a bez suků - dokonale spojuje budovu s okolním lesem. Díky použitým materiálům, zbarvení a oválnému tvaru budova organicky zapadá do lesního prostředí.
„Představoval jsem si dům jako velký kmen stromu. Návrh působí jako kapsy vytesané do dřeva nabízející útulné místnostmi a polosoukromé prosklené výklenky. Ve výsledku se mohou uživatelé domu cítit, jako by neustále procházeli mezi stromy. Objekt je plný skleněných ploch, které stírají hranice. Rozlehlý pozemek nabízí svobodu, nebo spíše dostatek intimity pro navázání komunikace mezi architekturou a přírodou“ říká autor projektu Przemek Olczyk z varšavské kanceláře Mobius Architekci a zároveň vysvětluje myšlenku, která stojí za návrhem.
Investor, který oceňuje soukromí, si současně nepřeje ukrývat se před krásami okolního národního parku Kampinos. Odpovědí na tyto dva zdánlivě protichůdné požadavky bylo atrium otevírající se do nebe. Ve střední části domu zůstalo zachováno několik vzrostlých borovic. Skrze atrium příjemně a harmonicky prosakuje příroda také do interiéru domu plného denního světla, přírodních materiálů a velkorysého zasklení.
Vnitřní prostory připomínají soukromou uměleckou galerii, citlivě zachycují okolní krásy a jsou navrženy v souladu s přírodou. Silným prostorotvorným prvkem v interiéru je skupturální schodiště, které je samo o sobě uměleckým objektem. Ostatní místnosti se vyznačují sofistikovanou hrou s přírodními materiály. Písečná krajina s vysokými trávami a vrostlými borovicemi vytváří pozadí, které se v čase neustále proměňuje.
Niky a výklenky umožňují jasné členění jednotlivých funkcí domu a současně zajišťují pocit soukromí a kontaktu s okolní přírodou. Dům se snaží zbavit detailů, což pomáhá zvýraznit jednoduchou eleganci materiálů. Přímý kontakt s přírodou znamená, že dům se mění v závislosti na okolní atmosféře - počasí, denním čase a ročním období.
Mobius Architekci
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Mobius Architekci