Design café

Design café
Adresa: Sředova 1, Brno, Česká republika
Investor:ERDEN s.r.o.
Ročník:2010
Užitná plocha:180 m2


Kavárna Design café vznikla na ulici Středova, 100 metrů od náměstí Svobody. Když se podíváme do historie parteru domu, ve kterém se dnes kavárna nachází, spadá nejstarší nález z městského archivu do doby před druhou světovou válkou, kdy se zde nacházel obchod suknem pana Lužného a Trlici. Průčelí parteru bylo následně upraveno, vznikly velké prosklené výkladce a římsa s rámy obloženými chromovými prvky.

Interiérové řešení vychází z požadavků investora vytvořit příjemnou a stylovou kavárnu plnou barev, vůní a chutí, podle jednoduchého hesla: „design s kávou“. Design proto, že jde o jednu z hlavních profesních vášní investora a ve spojení s kávou vytvořit klidné místo uprostřed městského shonu, multifunkční prostor a komunikační místo, kde se mohou odehrávat neformální setkání všech milovníků designu a dobré kávy, ale také i pracovní schůzky, prezentace a výstavy s možností zakoupit si designové doplňky, které jsou součástí interieru kavárny.

Vstup do prostoru kavárny je z ulice Středova, přibližně v polovině dispozice. Jedná se o dva hlavní převýšené prostory se světlou výškou kolem 4,5 metru, které jsou situovány směrem k výkladcům do ulice Středová a Veselá.

Interieru dominují zelené twistery, tzn. nerezové sítě porostlé popínavými rostlinami, které opticky upravují převýšené prostory a zároveň je rozčleňují  na intimnější části a představují přírodní prvek pozitivně ovlivňující vnitřní klima.

Na twister v hlavním prostoru z jedné strany navazuje kůží čalouněný bar a z druhé strany obtáčí schodiště s lávkou, které zpřístupňuje jednací místnost, toalety a kancelář v patře. Posezení v této části kavárny je řešeno  židlemi RONDO s koženým polstrováním a stolky kónického tvaru, které pod prosklením uprostřed desky mají prostor pro designové exponáty. Dávají tímto způsobem možnost si vychutnat z blízka krásu těchto hraček i předmětů denní potřeby. V návaznosti na bar je za posuvnými dveřmi s lamelovou výplní umístěno zázemí kavárny a v druhé části schována předsíňka se záchodem pro vozíčkáře.

Kolem twisteru ve vedlejší části je navržena obytná krajina.  V prostoru je několik variant sezení od barevných čalouněných křesel přes pohodlné lavice až po barevné taburety z kolekce BENE PARCS. Celý prostor se dělí do boxů pomocí čalouněných stěn s vitrínami pro jednotlivé designové kousky.  V lavicích jsou integrované porty pro připojení k internetu a zdroji energie. Na stěnách se nacházejí  prosklené police s hrníčky barevnách škál PANTONE a lišty pro výstavy, které slouží k uchycení obrazů a fotografií.

Pokud  vystoupíme po schodišti  do prvního patra, převýšeného hlavního prostoru, dostaneme se po lávce do zasedací místnosti, která je oddělena od prostoru kavárny skleněnou stěnou a opticky vertikální žaluzií SILENTGLISS. V zasedací místnosti se nachází stůl HAWORTH COMPOSE se šesti židlemi HAWORTH VERY. Místnost osvětluje  lustr NEXT DNA. 

V prvním patře jsou rovněž umístěny pánské a dámské toalety s netradičním společným vstupním prostorem, který je oddělen od chodby neprůhledným sklem s prořezanými originálními piktogramy.

Jako povrch všech podlah v kavárně je navržen bezúdržbový koberec  s nízkým vlasem FORBO FLOTEX. Celý prostor kavárny je převážně osvětlen svítidly NEXT DROP, pod převislou částí  zasedací místnosti a v zázemích pak svítidly NEXT MOLEKULAR_LIGHT. Nad  barem  dominuje svítidlo NEXT ALIEN.

Exteriér kavárny byl při rekonstrukci vrácen do její původní podoby.  Průhled do velkých prosklených výkladců nechává návštěvníka tušit co se skrývá uvnitř a každý kolemjdoucí by pak měl  doslova nasát pocit svěžího dostupného designu z této unikátní historické rekonstrukce moderní kavárny. Nedílnou součást celého pojetí pak dotváří i unikátní nabídka a servírování nápojů a dezertů.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dispozicia
stefanpetras
27.01.11 08:54
fajn místo
Kefrin
27.01.11 11:45
spoko
Aka
28.01.11 09:54
Twister
Petr
28.01.11 01:41
Sterilita
ondrej.svancara
06.02.11 12:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Bukolsky architekti s.r.o.