chAta

chAta
Adresa: Donovaly, Slovensko
Realizace:2018
Náklady:55 000 Euro
Užitná plocha:64 m2
Zastavěná plocha:54 m2
Plocha pozemku:426 m2
Obestavěný prostor:165 m3


chAta - kulisa na popredí/pozadí lesa, ktorá pozoruje, vidí a vníma, nekonkuruje mu, iba umožňuje jeho časovo neobmedzené sledovanie.
Pôvodná chAta postavená v 70. rokoch dostala šancu poskytovať rekreáciu, či dokonca bývanie so všetkými dnešnými nárokmi a potrebami. Zmena objemu nebola nutná, výzvou bolo integrovať celý komfort na malom pôdoryse. Jedna zo spální v podkroví bola odstránená, aby umožnila impozantný výhľad zo spoločenskej časti a aj z novovzniknutého loftu. Kuchyňa skrýva všetky spotrebiče, lavice a postele zas úložný priestor. Novovybudovaná terasa bola vytvorená v mieste pôvodnej. Prebieha v 2-úrovniach, integruje v sebe detské ihrisko /pieskovisko, šmýkačka, lezecká stena/ a zároveň poskytuje dostatok miesta na oddych v prírode.
Pri rekonštrukcii boli zachované všetky nosné prvky /krokvy, klieštiny, stĺp, väzné trámy/. Taktiež bola ponechaná strešná krytina a repasované schodisko do loftu. V nezmenenej podobe zostala pivnica. Najvýraznejším novým prvkom sa stala hliníková fasáda so zelenými dverami a terasa z červeného smreku. Interiéru dominujú OSB dosky/obklad, vstavané skrine/ a dub /pracovné dosky, parkety/. Priestor sa vykuruje akumulačnou pecou BRUNO a podlahovým elekrickým kúrením Laminotherm.
chAta naplno využila svoju šancu a dnes je celoročne obývateĺná/obývaná.
Y100 ateliér
0 komentářů
přidat komentář