Chapeau Rouge Club Prague

Chapeau Rouge Club Prague
Spolupráce:Dominik Jančík, Marek Šilpoch
Adresa: Jakubská 4, Staré Město, Praha, Česká republika
Investor:Teohunter s.r.o.
Soutěž:2018
Realizace:leden - červen 2019
Užitná plocha:194 m2


Vyzvaná soutěž na rekonstrukci interiéru I. podzemního patra hudebního klubu Chapeau rouge v Praze.

Infografika:
Anna Mertová
Znění zadání vyzvané soutěže: Zadáním soutěže byl architektonicko-výtvarný návrh řešení prostoru I. podzemního patra hudebního klubu Chapeau rouge, Jakubská 4, Praha 1, 110 00. Architektonicko-výtvarné řešení musí respektovat dispoziční řešení daného patra (poloha baru, dancefloor, stage, toalety, předsálí s šatnou), specifický koncept designu ostatních pater klubu a genius loci daného místa s požadavkem na vysokou odolnost použitých materiálů.

Jeden z nejstarších pražských klubů v klasicistně-secesním domě v Jakubské ulici na Starém městě v Praze píše svojí historii již od roku 1919. Klub započal svojí existenci v malé místnosti v přízemí a postupně se během let rozrostl i do dvou podzemních podlaží. Za dobu své existence byl mnohokrát upravován a přestavován a zatím poslední vrstvou úprav byla nedávná rekonstrukce prvního podzemního podlaží.
Architekti Cyril Nešleha a Dan Merta navrhli novou podobu patra zaměřeného na klubovou elektronickou hudbu. Prostor byl nejprve očištěn od všech vrstev předchozích úprav a vizuálně zklidněn. Minimalistický, až syrový vzhled interiéru tvoří pozadí pro výrazný koncept vestavěného osvětlení, které tvoří vertikální programovatelné led panely zapuštěné ve zdech.
Světelná instalace prochází celým řešeným prostorem klubu. Materiály použité v interiéru odpovídají náročnému provozu hudebního klubu. Sklocementové obložení barových stěn, kovové konstrukce polic, šatny a djského pultu, které jsou dále kryty tahokovem, nerezové toalety a cementová stěrka podlahy odolají tomu nejnáročnějšímu užívání. Smyslem rekonstrukce bylo také zlepšit prostorové uspořádání šatny a toalet a tím zvětšit jejich kapacitu. Předsunutí djského pultu vytvořilo místo pro sezení a odpočinek v zadní části a zároveň zlepšilo akustiku na tanečním parketu.
Ústředním bodem návrhu jsou výše zmíněné programovatelné led panely zapuštěné ve zdech. Těchto na míru vyrobených panelů se nachází v prostoru klubu celkem 32. Pro ovládání celé světelné instalace byl vyvinut ve spolupráci s Dominikem Jančíkem nový program, který umožňuje světla na základě 3D modelu mapovat do jednotlivých segmentů. Celá instalace zároveň reaguje na hudbu hrající v klubu a pomocí algoritmů se sama vyvíjí. Jedná se o jednu z prvních instalací takového druhu umístěnou v hudebním klubu na území české republiky.
Zajímavým prvkem ulehčujícím každodenní provoz klubu jsou také nerezové samo-vymývací vany s pochozím roštem, které jsou instalovány v podlaze toalet pod záchodovými mísami a v pisoárové místnosti.
MDMA Architects
0 komentářů
přidat komentář