Byt Legerského

Byt Legerského
Spoluautoři:Ivana Vrlíková, Martin Suttner
Adresa: Legerského, Bratislava, Slovensko
Realizace:09.2016 - 04.2017
Užitná plocha:71 m2


foto: Tomáš Manina
Byt sa nachádza na zvýšenom prízemí v štvorpodlažnom tehlovom bytovom dome zo 60 rokov 20. storočia na Legerského ulici v Bratislave. Navrhovaný priestor je situovaný v rohu bytového domu, čo dovoľuje otvorenie interiéru na tri svetové strany.
Nové dispozičné riešenie reaguje na potreby investorov, pričom zachováva priestorové predispozície definované pôvodným riešením. Návrh pracuje s danou výmerou chodieb a plynule prepája hlavné zóny bytu - obývaciu izbu s jedálňou a kuchyňou. Nevznikajú tak priamo definované priestory ako zádverie a chodba, čo užívateľom poskytuje možnosť využitia jednotného celku bytu flexibilne, v čo najväčšej možnej miere, podľa vlastných potrieb. 
Pôvodné prechodné riešenie dispozície bolo zachované, vďaka čomu súčasný interiér narába s pridanou hodnotou vzájomného optického prepojenia izieb a nadobúda vzťahy aj s exteriérom. Samotná kompozícia mobiliáru dotvára obraz životného štýlu užívateľov. Koncept sa dynamicky odvíja aj v rámci jednotlivých priehľadov, ktoré ponúkajú vždy len časť informácií o priestore. Postupné odkrývanie detailov pozýva k objavovaniu celkového priestoru a zároveň rešpektuje kritériá súkromia jednotlivých izieb.  
Základnými stavebnými prvkami projektu sú betón, drevo a oceľ. Plný betónový murovací systém je odkazom súčasnosti, preto bolo aj zámerom zachovať rovnaký stavebný postup ako pri pôvodnom riešení. V navrhovanom interiéri však v tomto prípade nejde len o estetickú stránku stavebného materiálu. Steny spĺňajú zvukoizolačné parametre a ich finálna hrúbka 90 mm šetrí dôležité centimetre z celkovej výmery. Repasované bukové parkety zachovávajú pôvodnú atmosféru bytu a sú celkovým tmelom obytných častí. Oceľ bola použitá hlavne v rámci mobiliáru, od kuchynskej pracovnej dosky po okenné parapety. Tvrdé hrany betónu a ocele dopĺňa a zjemňuje osvetlenie, drevená podlaha a závesy. Navzájom vytvárajú príjemný pocit otvorenosti a jednoduchosti.
architekti Šercel Švec
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od architekti Šercel Švec