Trutnov získal od státu bývalou věznici, hledá pro ni využití

Vložil
ČTK
15.01.2021 07:50
Trutnov

Trutnov – Město Trutnov získalo loni od státu historický objekt bývalé věznice nedaleko centrálního Krakonošova náměstí. Nyní radnice začala pro objekt hledat využití, zapojit se může i veřejnost. Radnice míní, že by bývalá věznice mohla soužit například kultuře, muzeu, vzdělávání nebo spolkové činnosti. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Michaela Dědková.


Budova byla postavena jako městská věznice na počátku 19. století. V nejrušnějších letech se v ní za rok vystřídalo přes 1000 vězňů. Za 2. světové války sloužila jako věznice gestapa a počátkem 50. let minulého století jako státní věznice. Po zrušení vězení v ní bylo sídlo archivu a naposledy sklad civilní ochrany. Od počátku nynějšího století je objekt prázdný a nevyužívaný.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových před třemi lety uvažoval, že věznici nabídne v dražbě k prodeji. Do věci se však vložila trutnovská radnice s tím, že má o objekt zájem. "Roční proces převodu objektu do majetku města jsme úspěšně zvládli. Podařilo se nám to za podmínky, že jej budeme využívat ve veřejném zájmu, nikoliv pro běžné komerční aktivity," řekl místostarosta Tomáš Eichler (Piráti).

Věznice má dvě patra a podkroví, její konstrukce a vnitřní dispozice stále odpovídají původnímu účelu stavby. "Cely jsou zachované, objekt má masivní zdi a klenuté stropy," uvedl Eichler.

Radnice nyní bude hledat partnery, kteří by se chtěli na obnově a provozu objektu podílet. "Město je ochotno se podílet na financování opravy, v ideálním případě za použití dotací, ale provoz by už neměl být zcela závislý na financích od města," uvedla mluvčí radnice.

Návrhy na využití věznice mohou zájemci posílat na radnici do 31. března. Obsahovat by měly popis projektu, tedy co by v budově mohlo vzniknout, odhad nákladů stavby i následného provozu a návrh financování. "Přál bych si, aby věznice po tolika letech znovu ožila a nově sloužila k bohulibějším účelům, než ke kterým byla původně zřízena," uvedl starosta Ivan Adamec (ODS).
0 komentářů
přidat komentář

Související články