Praha přestane přijímat žádosti o změnu územního plánu

Vložil
ČTK
12.09.2019 08:30
Praha

Praha - Hlavní město přestane na konci září přijímat žádosti o změny stávajícího územního plánu, který má platit do roku 2022. Posledním termínem, dokdy je možné o změnu požádat, je 30. září. Magistrát o tom dnes informoval v tiskové zprávě. U plánu, který platí od roku 2000, magistrát eviduje na 6980 změn, nyní se jich připravuje přes 700. Město zároveň připravuje nový tzv. Metropolitní plán. Územní plán je klíčovým dokumentem, který určuje, kde se ve městě smí stavět a v jakém rozsahu.


"Každá další nová změna logicky značně zpomaluje všechny ostatní. Nejdůležitější je v současné chvíli dokončení aktuálně pořizovaných změn a stabilizace situace před veřejným projednáním nového územního plánu, resp. Metropolitního plánu, který je v tomto volebním období naší společnou koaliční prioritou," uvedl první náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09).

Zástupci městských částí a developerských firem podle něj byli o chystaném kroku informováni už v červnu. Změny, které se pořizují nebo již jsou hotové, podle informací magistrátu zabírají plošně 336 kilometrů čtverečních, což je 68 procent území Prahy. "To znamená 367,4 změny ročně, tedy že každý den do systému přibývá jedna změna územního plánu. To je pro územní plánování v Praze a rozvoj hlavního města úplně smrtící," uvedl architekt Filip Foglar z Hlaváčkova týmu.

Zastavení pořizování nových změn je nutné i kvůli přípravě Metropolitního plánu, všechny úpravy se totiž musí do nového dokumentu zapracovat. Magistrát v současné době vyhodnocuje tisíce připomínek, které k návrhu nového plánu dorazily od veřejnosti a institucí. "Návrhy na změny doručené pražskému magistrátu po konci září by mělo zastupitelstvo hlavního města Prahy začít odmítat, jelikož je pravděpodobně, že je nebude možné včas projednat a do návrhu nového územního plánu zapracovat," uvedl Ondřej Boháč, ředitel městského Institutu plánování a rozvoje (IPR), který návrh Metropolitního plánu připravil.

Kolem nového územního plánu v minulosti panovaly spory, kvůli kterým skončil v čele IPR současný náměstek primátora Hlaváček a dočasně také hlavní autor nového plánu Roman Koucký. Nakonec se do čela týmu, připravujícího plán, po vítězství ve výběrovém řízení opět vrátil. Návrh plánu kritizují například ekologické organizace nebo Národní památkový ústav. Původně měl začít platit už od příštího roku, město si však vyjednalo odklad do roku 2023.
0 komentářů
přidat komentář

Související články