Praha 6 schválila opravu a přestavbu břevnovské polikliniky

Praha – Radnice Prahy 6 nechá zbourat nižší část břevnovské polikliniky Pod Marjánkou, na jejímž místě postaví novou, do které se přesunou nynější ordinace. Následně opraví výškovou budovu, kde by poté měly vzniknout nové služby pro obyvatele. Záměr dnes schválili zastupitelé městské části. Radnice původně plánovala, že k poliklinice přistaví léčebnu dlouhodobě nemocných, od toho však ustoupila a postaví ji v Ruzyni.


Městská část získala od státu polikliniku Pod Marjánkou v roce 2008, do roku 2016 ji pak spravovala soukromá společnost. Po znovupřevzetí objektu začala Praha 6 připravovat rekonstrukci, její návrh a plán vybudování LDN čelily kritice lékařů z polikliniky i místních obyvatel. V tomto volebním období radnice ustanovila pracovní skupinu k dalšímu postupu a nechala zpracovat odborníky z ČVUT návrh variant.

"Všechny posudky se shodly v tom, že poliklinika je ve velmi špatném technickém stavu, a nebude trvat dlouho a budeme muset budovu zavřít nebo maximálně omezit její provoz," řekl starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Dodal, že cílem radnice je zachovat v areálu zdravotnickou funkci a nemá v plánu polikliniku prodat.

Zároveň vedení městské části dospělo k názoru, že nebude možné polikliniku opravit za provozu. Zvolená varianta postupu tak počítá s tím, že nynější ordinace budou fungovat ve výškové budově do doby, než místo menší stavby vznikne prostor pro jejich přestěhování. V nově přistavěné stavbě už zůstanou, aby se nemusely stěhovat dvakrát.

Po přestěhování bude následovat rekonstrukce vyššího objektu, kde by měly přibýt další služby typu rehabilitace, lékárny či laboratoří. "To by mělo být součástí participativního procesu, kde se budeme lidí dotazovat, které tyto služby na Břevnově chybí," řekl starosta. Radní Eva Smutná (bezp. za TOP 09) doplnila, že na podobu přestavby by měla být v první polovině příštího roku vypsána architektonická soutěž. Podle studie ČVUT jsou odhadované náklady na zvolenou variantu 433,7 milionu korun.

Anna Hradílková ze Spolku Pro Břevnov na jednání řekla, že v obou budovách by měla být poliklinika a radnice by neměla pro zrekonstruovanou vyšší budovu hledat jiné využití. Zároveň kritizovala plán postavit k poliklinice garáže pro zhruba 150 aut, zvýšený provoz by podle ní zhoršil životní podmínky lidí v okolních domech.

Vedení radnice nedávno v reakci na jednání pracovní skupiny rozhodlo, že LDN, kam se má přestěhovat stávající léčebna v bývalé nemocnici Chittussiho v Bubenči, postaví místo Pod Marjánkou na pozemcích v Drnovské ulici v Ruzyni. Původní rozhodnutí o vestavbě LDN do areálu polikliniky schválilo zastupitelstvo Prahy 6 v roce 2016.

V Praze 6 vládnou TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL. V opozici jsou Piráti, Zelení a ANO.
0 komentářů
přidat komentář

Související články