Oprava střechy zimního stadionu v Olomouci bude stát 32 mil. Kč

Vložil
ČTK
05.05.2021 15:40
Olomouc


Olomouc – Více než tři desítky milionů korun bude stát rekonstrukce zchátralé střechy zimního stadionu v Olomouci, kterou stavební firma zahájila v těchto dnech. Oprava zabere zhruba tři měsíce. V budoucnu by měli stavebníci rekonstruovat i zbývající části zimního stadionu. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).


"Generální rekonstrukce střechy za 32 milionů umožní splnit přísné podmínky Asociace profesionálních klubů ledního hokeje na extraligu. Pokud se vše stihne v rámci dohodnutých tří měsíců, rekonstrukce nijak nezasáhne do přípravy hokejistů na další sezonu," uvedl Major.

Radnice původně odhadovala, že oprava střechy zimního stadionu přijde na zhruba 60 milionů. "Nám se ve veřejné soutěži podařilo srazit cenu na 32 milionů korun. Podstatné je, že vybrané technické řešení dovolí v budoucnu pokračování rekonstrukce zimního stadionu," dodal náměstek.

Rekonstrukce podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) nezmění vzhled ani rozměr budovy zimního stadionu. "Varianta nepočítá se zvedáním stávající konstrukce, ale zpevňuje její vnější kryt a zvyšuje i její nosnost. Otevírá tím cestu i k následně možné velké rekonstrukci celého areálu do podoby multifunkční haly podle původního projektu architekta Roberta Štefky," uvedl Žbánek.

Nyní se připravuje projekt a začalo stavební řízení. "Bavíme se o stavbě za více než miliardu korun a s přilehlými investicemi to bude ještě o několik stovek milionů více, proto jsme se rozhodli postupovat právě po těchto dílčích opravách zimního stadionu. Dalším kokem ke zlepšení podmínek nejen pro hokejisty je i chystaná druhá ledová plocha, která vznikne výstavbou malé haly a to v režimu koncesního řízení, které připravujeme," řekl primátor.

Žbánek upozornil na to, že daňové příjmy města kvůli dopadům epidemie koronaviru na ekonomiku klesají. "V tomto kontextu proto věcně vnímáme i projekty, se kterými přicházejí soukromí investoři, s nimiž jsme připraveni debatovat o všech nabízených variantách," dodal. Loni na podzim olomoucký podnikatel Richard Morávek představil radnici vlastní návrh multifunkční haly na pozemcích, které vlastní nedaleko centra v areálu bývalých vojenských opraven u Velkomoravské ulice. O projektu chce se zástupci města jednat.

Zimní stadion byl v Olomouci otevřen v roce 1948 a už je značně zastaralý. V řadách hokejových fanoušků se pro něj vžil název plecharéna. Město plánuje důkladnou opravu zimního stadionu už několik let. V minulosti vznikla studie na rekonstrukci areálu, která počítala s investicí 1,5 miliardy korun. Tento plán byl ale kvůli finanční náročnosti odložen. Město po posledních komunálních volbách připravilo záměr přebudovat zimní stadion na multifunkční halu, nyní se snaží na projekt zajistit dotace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články