Olomoucký Prior: veřejný prostor na obtíž

Martina Mertová, Petr Daněk, Alexandr Jeništa

Zdroj
o. s. Za krásnou Olomouc
Vložil
Jan Kratochvíl
18.12.2012 21:40

zpět na článek
3 komentáře
prior
IvoT
| 19.12.12 03:05
Souhlas, tohle opravdu nedopadlo..
ne úplný souhlas
lasifa
| 20.12.12 10:40
Nový Prior je nakonec spíše zklamáním, čekal bych velkoryse řešená nároží, místo toho jsme se dočkali monobloku, který nijak nekoresponduje s drobnějším členěním okolních domů (nemluvím tady samozřejmě o žádném historismu). To může být jen moje výhrada, ale dost věcí je tam průšvihových objektivně: úzká ulička bez oken jen se šedou masou betonu, zrušené podloubí, minimální možnost pohybu chodců směrem ke svatému Mořici, zhovadilé parkoviště degradující náměstí před kostelem...
S čím nesouhlasím, jsou radikální tvrzení o špatně řešeném zásobování-připadá mi dobré, že je ten prostor zakrytý "rukávem". Vůbec nesouhlasím s tvrzením naznačujícím architektonickou kvalitu starého Prioru: tento brutální typ architektury prostě vždy bude vzbuzovat razantní odpor veřejnosti, je to architektura(v tomto případě) bez kontextu, bez ohledu,je to brutální masa betonu téměř bez oken znásilňující okolní prostor, zlatavou prosklenou stěnou ten barák karikoval sebe sama. Na starém Prioru nebylo co hájit a nový je co se týče opláštění nesrovnatelně vzhlednější. Ale i tak jde ve výsledku o promarněnou příležitost.
souhlas
betonář
| 20.12.12 10:35
Prakticky bez výhrad podepisuju. Snad jen několik mých osobních postřehů - zmenšení Mořického náměstí je nejvíce patrné od pasáže v Edelmannově paláci, k neoficiálnímu parkování začala sloužit dokonce i Úzká ulička, kde se dá auto ve výklenku v místě někdejších obchůdků šikovně "ukrýt".
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.