Funkcionalistický nábytek v bytě na brněnských Hlinkách zkoumají restaurátoři

Vložil
ČTK
30.05.2022 19:40
Brno

Brno – Vestavěný funkcionalistický nábytek, včetně skříně na kožichy obložené zevnitř zinkovým plechem proti molům, se zachoval v někdejším bytě manželů Herdanových na brněnských Hlinkách. Interiér, objevený a doceněný teprve před dvěma lety, momen- tálně zkoumají restaurátoři. Připravují plán obnovy. Analyzují například druhy použitého dřeva. Zatím objevili ořech, javor, dub, ale také třeba finskou břízu, palisandr a další vzácná dřeva.


"Na přesném určení exotických dřevin momentálně pracujeme," řekl dnes novinářům restaurátor Radek Ryšánek. Interiér z roku 1933 sloužil zámožné rodině, při detailním zkoumání jednotlivých prvků je však vidět, že i lidé z vyšších vrstev někdy volili efektní, ale přitom levnější řešení. Například vzor na obložení v jedné místnosti imituje luxusnější dřevo.

"Je tady spousta zajímavých technických řešení, spousta zajímavých materiálů a zajímavých estetických řešení, která často vycházela ze snahy zřejmě ušetřit za dražší a nákladnější materiály," uvedl Ryšánek. Celkově označuje interiér za vzácnou ukázku dobové kultury bydlení, ale také nábytkářství v Brně a okolí.

Na průzkumu pod Ryšánkovým vedením pracovali studenti Vyšší odborné školy restaurátorské. Na své poznatky nyní navážou vypracováním restaurátorského záměru.

Kromě restaurování nábytku je v plánu také oprava bytu. Projekt na stavební práce připravuje architekt Jindřich Škrabal, začnou zřejmě na podzim. "Jedná se zejména o opravu nevyhovující elektroinstalace, rozvodů vody a topení, obnovu omítek, repasi podlah a dveří. Naprosto zásadní podmínkou je maximální zachování původního vzhledu a materiálu, případně co největší přiblížení se dobovým standardům," uvedl starosta Brna-středu Vojtěch Mencl. Vše by mohlo být hotové příští rok.

Byt je ve správě městské části. Nájemníci v něm už bydlet nebudou. Po opravě poslouží jako prostor pro výstavy, komorní koncerty nebo společenská setkání.

Dům na Hlinkách vlastnil za první republiky židovský obchodník Eugen Teltscher se svou ženou Elsou. Jejich dcera Johanna se v roce 1933 provdala za Richarda Herdana, inženýra a vedoucího exportního oddělení firmy Škodovy závody pro Jižní Ameriku. Otec nevěsty zřejmě nechal byt nově zařídit a daroval jej novomanželům. Herdanovi se v roce 1938 odstěhovali za prací do firemní pobočky v zahraničí, unikli tak holokaustu.

Teltscher pak byt krátce pronajímal, poté dům zabavili nacisté a majitelé zahynuli v koncentračních táborech. Po válce v bytě žili nájemníci, vestavěný nábytek a celkovou dispozici bytu ponechali téměř beze změn. Kompletní přestavbu prodělala jen kuchyně a koupelna. Zmizela také většina dobového mobiliáře. Byt se tak po opravě zřejmě dovybaví předměty z depozitářů brněnských muzeí a galerií.
0 komentářů
přidat komentář