Fascinující realizace designéra Thomase Heatherwicka

Vložil
Rasto Udzan
10.03.2009 09:35
Thomas Heatherwick
Heatherwick Studio

Mezi velkým počtem britských designérů a architektů je jméno a dnes již i obchodní značka Thomas Heatherwick originální a vyhlášená. Není to jen tím, že se z nejrůznějších médií dozvídáme o netradiční náplni profese tohoto umělce, ale taktéž jeho neobvyklým přístupem k tvorbě.

Thomas Heatherwick je britský designér pohybující se v prostředích architektury, sochařství, grafického designu a dokonce i urbanismu. Šířka jeho uměleckého záběru je charakterizovaná téměř 200 realizacemi, od návrhu vánočního přáníčka až po návrh urbanistické přestavby města Mylton Keynes. Thomas vystudoval D design na Polytechnice v Manchesteru. Magisterský titul nábytkového designéra získal na Royal College of Art v rodném Londýně.

První zakázkou čerstvého absolventa byl návrh výkladní skříně obchodu Harvey Nichols v Knightsbridge. Vytvořením oranžové stuhy proplétající se fasádou prodejny šokoval veřejnost a zaujal odborné publikum. Podobně rychlý vzestup kariéry měl snad jen Raymond Loewy (francouzský designér, tvůrce loga cigaret Lucky Strike).

Třicetičlenný tvůrčí tým designérského studia Thomase Heatherwicka složený z architektů, zahradních architektů, sochařů, grafických designérů a technických inženýrů vidí úspěšnost své práce v metodě tvůrčího procesu otevřených konzultací a interakcí různě navzájem propojených profesí. Fundamentálním Heatherwickovým motivem je studium materiálu, jeho interakce a hranice konstrukčního uplatnění. Konceptem návrhu se snaží vytvořit finální podukt s vysokým stupněm řemeslné a technické dokonalosti. Jeho díla jsou často menšího rozsahu a jsou podřízené čistotě konceptu. Všechny designérovy práce jsou určené pro veřejnost. Umělec se rád pouští do nejistých poloh, při kterých dochází ke spojení odvětví. Neuspokojuje ho opakování předešlého úspěchu a inklinace ke stereotypu.

"Because I'm most interested in the gaps between conventional disciplines, the thing I enjoy most is when a new genre offers an opportunity to really define something."

Kromě zrealizované East Beach Café, kavárny v přímořském letovisku Littlehampton na jihu Anglie, a největší britské plastiky nazvané B as Big Bang naproti stadionu Manchester United je pozoruhodným dílem taktéž Rolling Bridge v Paddingtonu. Pozoruhodná pěší lávka byla začleněna do zrevitalizovaného komplexu Paddington Basin podél uměle vytvořeného městského kanálu The Union Canal. Urbanistický komplex je stále v procesu výstavby. Přilehlé Merchant Square bude doplněno stavbami od Richarda Rogerse, Terryho Farrella a Michaela Mossessiana. Lávku tvoří 12 metrů dlouhá mostovka složená z osmi slitinových rámů trojúhelníkového profilu vyplněných dřevěnou mostovkou. Druhá podoba lávky má osmiúhelníkový tvar - těleso stojící nad úzkým korytem ramene kanálu. Sofistikovaný hydraulický mechanismus je umístěný v zábradlí na bocích každého článku mostovky. Estetika lávky převyšuje její praktické využití. Každý pátek v poledne je funkčnost lávky testována před zvědavými zraky kolemjdoucích. Je na škodu věci, že architektonický výraz okolí nedovoluje dílu výrazněji vyniknout v unaveném charakteru prefabrikovaných obkladových systémů okolních budov.


Nepříliš působivý vstup do nemocnice The Guy's Hospital nedaleko stanice London Bridge byl Heatherwickovou designérskou dílnou zahalen do stříbrné organické bublaniny. Trojrozměrná ocelová konstrukce z "S" profilů je vypletena hustým ocelovým pletivem. Při nočním nasvícení působí dílo monumentálním dojmem díky absenci konkrétního prvku určujícího měřítko budovy.

K dalším ze zajímavých londýnských realizací designérského studia patří komínové výdechy západního bloku budov Paternoster Square. Jedná se o dva hranolovité kubus, jejichž povrch tvoří svařovaná soustava trojúhelníkových ploten. Dílo se nachází v nepříliš exponované poloze západního křídla komplexu londýnské burzy a uniká pozornosti nadšenců hledajících současnou architekturu.

Jednou z posledních designérových prací je interiérová instalace v budově společnosti Welcome Trust (nezávislá charitativní organizace podporující výzkum zlepšení zdraví lidí a zvířat) nacházející se podél frekventované dopravní tepny Easton Road. Dílo dosahuje výšky 29 metrů a váží 14 tun. 140 000 skleněných kuliček pospojovaných mezi sebou jemnou soustavou silikonových, 840 km dlouhých vláken vytváří scénickou instalaci v interiéru vstupní haly společnosti.

> www.heatherwick.com
0 komentářů
přidat komentář

Související články