Příkladná městská konverze

Zdroj
Vložil
Tisková zpráva
08. 11. 17. 07:00
Městský bytový dům na sebe poutá pozornost kolemjdoucích barevnými balkony a rafinovaným fasádním obkladem. Vznikl z opuštěné kancelářské budovy na rohu ulic Miletičova a Prievozská v Bratislavě.

Konverzí bývalé spořitelny na městský bytový dům s malometrážními byty byli pověřeni architekti z Atelieru 008. Objekt změnil svou funkci již podruhé. Původně byl součástí výrobně-průmyslového areálu se zaměření na šití oděvů, v 90. letech minulého století ho pak přestavěli na kancelářskou budovu. Další změnu využití přinesla nabídka moderních administrativních prostorů v blízkém okolí, kterým zastaralá budova nemohla konkurovat.

Bytový dům dostal název Apollis. Nabízí 46 bytů a 34 apartmánů. V parteru jsou umístěny i dva maloobchodní prostory. Rychlost, s jakou proběhl prodej, potvrdila, že změna funkce byla správným rozhodnutím. 

Fasáda v centru dění

Pro architekty bylo největší výzvou, aby se vypořádali se severozápadní orientací objektu a našli způsob, jak eliminovat ruch z Prievozské ulice. V tomto ohledu bylo zásadní použití hliníkových oken s dobrými zvukověizolačními vlastnostmi a akustických větracích mřížek. Důraz byl kladen také na zabezpečení dostatečných akustických parametrů mezibytových stěn a stěn mezi chodbou a bytem.

Hmotové členění objektu zůstalo zachováno včetně atypického průčelí ve tvaru lodě. Stavba má aktuálně šest nadzemních a jedno podzemní podlaží.

Největší změny se promítly do vzhledu fasády, která odráží pohyb, život a dynamiku městského bydlení. Původní železobetonový skelet vykazoval dostatečnou únosnost, proto ho bylo možné vyplnit cihlovým zdivem se zateplením a nadstavět ještě jedno podlaží. Základové piloty umožnily uchycení nového funkčního a vizuálního prvku - předsazené ocelové konstrukce, na kterou byly osazeny balkony. Podařilo se tak splnit požadavek investora, aby měl každý byt balkon, lodžii nebo terasu.

Barevné balkony propůjčují fasádě nejen funkční, ale i výtvarný rozměr. Jsou zhotoveny z materiálů, které alternují v nepravidelném rytmu. "Balkony komunikují s barevností blízkého byznys centra. Ocelová konstrukce zase odkazuje na industriální minulost této městské části. Věříme, že časem obroste zelení a fasáda opět získá nový rozměr," říká architekt Ján Kukuľa.

Vláknocement propůjčil originalitu

Fasádu v decentním šedo-bílém provedení ozvláštňují plochy, na kterých byl použit obklad z vláknocementových dosek Equitone [tectiva]. Obklad charakterizuje jemně broušený povrch v podélném směru desky. Severní průčelí ve tvaru lodě získalo civilní bílé barevné provedení. Parter v části určené pro maloobchod byl obložen šedými fasádními deskami. Samostatně byly šedé vláknocementové desky použity i na balkonech.

Architekti zvolili vláknocementový obklad Equitone pro jeho přírodní charakter a širokou barevnou škálu. "U obkladu průčelí ve tvaru lodě jsme ocenili, že desky lze přizpůsobit různým formátům a tvarům. V některých místech se nám podařilo vytvořit zajímavý vizuální efekt podobný origami," pochvaluje si Ján Kukuľa.

Šikovně zařízené byty

Architekti zúročili i půdorys vnitřní dispozice původní administrativní budovy. Samostatné kanceláře proměnili ve dvoupokojové byty o rozloze kolem 40 m². Typické podlaží ukončuje třípokojový byt s největší rozlohou. Specifická metráž bytů si žádala sofistikované zařízení prostoru. Ve standardu proto bylo zahrnuto nejen hygienické zázemí, ale i vybavený kuchyňský kout včetně spotřebičů, šatníková skříň na chodbě a vestavěná skříň v ložnici.

www.equitone.sk
0 komentářů
přidat komentář

Související články