Nová odpočívadla u čerpacích stanic EuroOil

16.12.2020 11:15
Na čtyřicet čerpacích stanic EuroOil společnosti Čepro bude do konce roku vybaveno modulárním systémem Leva Public. V různých kombinacích zde vytvoří posezení poskládané vždy na míru dané lokalitě. K dnešnímu dni je osazena první desítka stanic. Leva Public na těchto často nenápadných místech vytváří atraktivní vizuální dominantu a mění charakter místa, které teď láká k zastavení a návštěvě.

Leva Public ukazuje způsob, jak zabydlet venkovní veřejný prostor s pomocí lehké konstrukce z přírodních materiálů. Oproti běžným typům zastřešených posezení má Leva Public velkou výhodu ve variabilitě doplňků a ve velmi rychlé, snadné, a tudíž nenákladné instalaci. Na první pohled ji také odlišuje její vzhled a vyznění: je jednoduchá, vzdušná, moderní a má potenciál měnit tvář vzhledově nenápadných lokalit. Leva Public má navíc v nabídce i textilní stěnu, kterou je možné potisknout a využít pro reklamní sdělení. Téměř všechny materiály použité při výrobě kostky i doplňků jsou recyklovatelné.

Autorem návrhu Levy je bílovické studio 519. Původně vznikla pro použití v soukromé sféře a dnes se pod značkou Egoé umí proměnit v rodinnou válendu, venkovní kuchyň, hernu nebo pracovnu. V sesterské společnosti mmcité+, která se zabývá stavbami dopravní infrastruktury, však záhy objevili potenciál Levy ve veřejném prostoru. Vývoj Levy v nové roli nastartoval Landscape festival Ostrava v roce 2018, kde „osmikostka“ sloužila jako venkovní výstavní prostor. Dnes je možné, díky již vyvinutým prvkům vybavení, vytvořit z Levy Public posezení na odpočívadlech u dálnice, přístřešek na cyklostezce nebo turistické trase, alternativní čekárnu před nádražími a dopravními terminály, venkovní studovnu u veřejných knihoven nebo v univerzitních kampusech, učebnu, posezení u přístaviště nebo veřejného ohniště, stánek s občerstvením či převlékárnu na koupališti. Designér Bohumil Novotný k Levě Public v dopravní infrastruktuře dodává: „V poslední době míváme možnost řešit přednádražní prostory jako celek, to je velká výhoda. Naplánujeme tam například zelenou plochu, ale než stromy vzrostou, Leva může poskytovat stín. Taky je a bude dobré poskytnout lidem téměř soukromý prostor, kde můžou být v malých skupinkách odděleni a nesdílet vnitřní čekárnu s desítkami dalších cestujících.“

Leva Public byla od počátku koncipována jako modulární systém. Jeho základním prvkem je kostka o rozměrech 2200 × 2200 × 2400 mm. Subtilní konstrukce má ocelovou základnu. Ostatní hrany jsou vyrobeny z odolného modřínového dřeva s rohovými ocelovými spojkami. Kovové části jsou kvůli větší odolnosti pozinkovány. Materiály i konstrukce jsou navrženy tak, aby zvládly celoroční dlouhodobé umístění venku. Kostky fungují jak samostatně, tak v libovolném počtu spojené k sobě v nejrůznějších strukturách. Do extrémně vytížených míst existuje alternativa celokovové konstrukce. Mobiliář Leva Public vyšel z třicetileté zkušenosti s vybavováním dopravní infrastruktury. Stoly a sezení Leva Public se inspirovaly konkrétně řadou winkl značky mmcité+, která se vyznačuje na nejvyšší míru zjednodušenými tvary, velkou odolností a nadčasovým vzhledem. Leva Public nabízí několik variant střech: od polykarbonátové se svodem vody, přes látkovou, po střechu tvořenou dřevěnými lamelami. Tam, kde budeme chtít vytvořit v Levě Public stěnu, je možné volit látkovou nebo lamelovou variantu, ale třeba také odhlučněnou stěnu z pryžového recyklátu. Vyvinuta je už i stěna s horolezeckými úchyty. Ta je zvláště vhodná všude tam, kde si děti potřebují protáhnout tělo na čerstvém vzduchu. Podlahu kostky může tvořit dlažba, betonové prefabrikáty nebo dřevo. Ve spolupráci s fyzioterapeuty vznikla ale i měkká podlaha, vhodná do venkovních veřejných fitness zón.

Vývoj Levy Public se ovšem nezastavil, v katalogu prvků pro veřejný prostor se brzy objeví třeba skluzavka nebo pískoviště. V brzké době se můžeme těšit taky na nové ucelené koncepty Leva Home a Leva Office.

investor: ČEPRO a.s.
realizace: mmcité+ a.s.