Komfort moderního venkova

Vložil
Tisková zpráva
13.02.2008 11:00
Obývací pokoj zasazený uprostřed vzrostlé zeleně, voňavá zelená louka nad hlavou, hřebeny Jeseníků na dosah z okna ložnice, zázemí města za humny… Tak by se dal popsat nedostupný sen mnoha domácností, nebo realita jedné vytrvalé rodiny ze severní Moravy.


Rodinný dům ve Chvalíkovicích u Opavy je bezvadnou ukázkou toho, že jednoduchými, vkusnými výrazovými prostředky a použitím kvalitních materiálů je možné dosáhnout mnohem komfortnějšího bydlení než velkými gesty a okázalou architekturou. Moderní architektura může nenápadně zapadnout do kontextu poklidné vesnice a přitom poskytnout příjemný životní prostor pro moderní rodinu. Chce to ale vytrvalost a asi také kus pověstného štěstí. Stavebníci domu ve Chvalíkovicích měli od počátku jasno v tom, že parcela v satelitu není pro ně tím pravým a že nehodlají zakotvit uprostřed rozkrájeného pole za městem. A tak se vydali na strastiplnou pouť po obecních úřadech na Opavsku. Zklamání následovalo další zklamání a mnohý by již pátrání dávno vzdal, avšak trpělivost se jim nakonec vyplatila. Ve Chvalíkovicích našli vysněnou parcelu na kopci nad vesnicí, s nádherným výhledem na hřebeny Jeseníků a do rozlehlé opavské roviny. Les v sousedství ukrývá soustavu tří rybníků a není vzácné spatřit lesní zvěř pasoucí se na loukách opodál. Lopotná práce přinesla sladké ovoce a navíc pouhých šest kilometrů od města, ve kterém oba rodiče pracují a děti chodí do školy.

Louka na střeše

Výběr architekta byl pro stavebníky snadný. Práci místního architekta Tomáše Bindra z Ateliéru 38 znali z vlastní zkušenosti. Jeho nadšení po osobní prohlídce parcely je jen utvrdilo v této volbě a pak nastalo čekání na první koncepty.
    „Z několika variant vyhrála ta vizuálně nejskromnější - přízemní hranol se zelenou střechou, který vyzvedl část louky o patro výš,“ popisuje svůj návrh architekt. Budoucím obyvatelům domu šlo o dosažení prostorově rozumného, ale pohodlného bydlení v přímém kontaktu s přírodou. Velikost parcely umožnila rozvinout dům jen v jednom podlaží, bez nákladných schodišť a stropů. Směrem k jihu se dům otevírá velkoryse proskleným obývacím pokojem s krbem do krajiny, naopak směrem na sever ubývá okenních otvorů u ložnic, aby dům od severu dokonale uzavřela neprostupná kamenná stěna chránící dům před severním deštěm a sněhem.

Materiály pro zdravé bydlení Zdravé bydlení

„Rozhodli jsme se pro kvalitní materiály s dlouhou životností a maximálním uživatelským komfortem. Nosnou konstrukci domu proto tvoří pórobetonové zdivo Ytong, které doplňuje dřevěný skelet v průčelí obývacího pokoje. Již při tloušťce 37,5 cm zajistí stěny nadstandardní tepelnou pohodu v zimě i bez zateplení. V létě zase v kombinaci s těžkou zelenou střechou brání letnímu přehřívání domu. Ytong navíc pomáhá regulovat vlhkost vzduchu uvnitř stavby, což se pozitivně projevuje na zdraví jeho obyvatel. Je také velmi přesný a snadno se s ním pracuje, takže zdění jde rychle a stěny jsou rovné,“ vysvětluje volbu stavebního materiálu architekt Tomáš Bindr. Okna a dveře jsou ze dřeva. Exteriér i interiér vkusně doplňují režné pohledové stěny z kamene z nedalekého lomu. Příjemnou atmosféru domu podporuje přírodní linoleum a četné prvky z masivního dřeva, které našlo uplatnění i v koupelně. Zařízení nábytkem je nenucené a namísto nepraktického efektního designu zvolili investoři prostou praktičnost a jednoduchost. Shodují se na tom, že nejkrásnějším prvkem interiéru je výhled do okolní krajiny.


> Stránka společnosti Xella v katalogu