Chytrý domov, krásná domácnost

05.08.2021 14:00

Stále více lidí dnes začíná objevovat výhody takzvané chytré domácnosti, která svým uživatelům umožňuje propojit různé technologie do jednoho harmonického a funkčního celku. Dokonalá souhra řídicího systému Control4 a designových chytrých vypínačů Ekinex představuje krok k bydlení uzpůsobenému vašim představám i potřebám.

Smart home přináší investorům větší pohodlí a zvýšenou bezpečnost, architektům zase možnost navrhovat designové a zároveň funkční interiéry. Díky profesionálnímu řešení Control4 lze vaši domácnost plně automatizovat – od vytápění, stínění, chlazení, rekuperace, osvětlení a zavlažování zahrady až po integraci zabezpečovacího systému, videotelefonu a ovládání motorizovaných zámků. Do chytrého bydlení můžete zahrnout například také dechberoucí ozvučení a videodistribuci – ať už si chcete v celém domě vychutnávat stereo hudbu, nebo toužíte po domácím kině s kvalitou zvuku Dolby Atmos. Díky možnosti skrytých a všesměrových reproduktorů lze snadno ozvučit dokonce i prostory vnitřních bazénů či wellness.

Snadné ovládání

Smart home můžete ovládat několika způsoby. Jednu z možností představuje chytrý KNX vypínač Ekinex, další může mít podobu skleněného dotykového panelu umístěného na stěně, který je vždy plně k dispozici. Komfortnější variantou jsou přenosné dotykové panely Control4, ovládací menu na TV nebo přímo váš mobilní telefon. Ovládací aplikace je pro všechna zmíněná zařízení stejná a vedle češtiny a slovenštiny je dostupná i v mnoha dalších jazycích. Využít lze rovněž automatizované scénáře, časové programy i funkci přítomnostních čidel. Veškeré klávesnice určené k ovládání různých zařízení nebo zabezpečovacího systému mohou být navíc skryty do technické místnosti a na stěnách tak zůstanou jen chytré vypínače, termostaty nebo dotykové panely.

Designové vypínače a zásuvky

Zmiňované vypínače Ekinex, jež v sobě nesou odkaz italské designové školy, lze navrhnout v nejrůznějších barevných a designových provedeních, takže si „ten svůj“ vybere opravdu každý. Investoři, designéři či architekti si v Ekinex Planneru mohou po přihlášení zvolit typ, materiál/barvu i počet tlačítek vypínače. Ty mohou být přímo výrobcem také potištěny nebo gravírovány vybraným textem nebo ikonami. Gravírované vypínače jsou navíc vybaveny podsvícením a senzorem přiblížení, jenž podsvícení aktivuje pouze ve chvíli, kdy se k vypínači přiblížíte – jindy vás nebude rušit.

„Z technického řešení inteligentního ovládání nemusí mít architekt, designér ani investor obavy. Stačí vybrat vhodný materiál, barvu a funkce vypínačů tak, aby dokonale doplnily interiér. O vše ostatní se už postaráme my,“ říká Monika Wokounová ze společnosti YATUN, jež je výhradním distributorem značek Control4 a Ekinex pro Českou republiku a Slovensko, a jedním dechem dodává: „Jsme schopni zajistit vše od naprojektování chytré elektroinstalace až po doporučení spolehlivé instalační firmy. Elektromontážní firmy sami školíme a certifikujeme a zároveň jim poskytujeme technickou podporu.“

S vypínači lze barevně a stylově sladit také zásuvky a termostaty, které už nemusejí být ze strany uživatelů či architektů jen trpěnou součástí domácnosti, ale mohou se stát ozdobou každého interiéru. Zhotovit je lze z broušeného kovu, plastu nebo nanotech materiálu Fenix NTM®, který je antibakteriální, stálobarevný a má super matný, sametově jemný povrch, na němž neulpívají otisky prstů.

Spánek, budíček, odchod

„Za zmínku stojí také odchodové tlačítko‘, které jedním stiskem uvede dům či byt do stavu ,jsem pryč‘ – vypne se hudba, televize, zhasnou se světla, žaluzie se mohou zatáhnout do různých úrovní a na skleněném dotykovém panelu se spustí odpočet aktivace alarmu,“ vyjmenovává Monika Wokounová výhody chytrých technologií a podotýká, že díky ovládání domácnosti odkudkoli je také možné na dálku odemknout třeba dětem, které si doma zapomněly klíče. Že jde o osvědčený smart home systém, svědčí i počet instalací, který v celosvětovém měřítku přesahuje 600 tisíc.

Hotel pod dohledem

Smart technologie lze využít i pro automatizaci hotelů, restaurací či kaváren, pro něž Ekinex přímo navrhl speciální řadu produktů i specializovaný software, který byl vyvinut s ohledem na pohodlí hostů i energetickou úsporu, která provozovatelům ušetří nemalé náklady. Vedle designových držáků na karty či čtečky karet jsou to například vypínače ze série 20venti s osmi tlačítky a podsvíceným textem či symboly, jež hostům usnadní ovládání veškerých zařízení v pokoji. Zásuvky jsou doplněny dvěma nabíjecími USB konektory. Vybírat lze z velkého množství designů i materiálů, a zvolené produkty lze dokonce zhotovit i v barvách, které nejsou ve stálé nabídce, čehož architekti v rozsáhlejších projektech hojně využívají.

Ukázková domácnost

Jak takový chytrý dům či byt funguje, si můžete vyzkoušet i v praxi – v Control4 showroomu v pražských Strašnicích, kam nás Monika Wokounová pozvala, aby nám smart technologie předvedla „na živo“. Poté, co na dotykovém panelu volí jednu z automatizovaných scén pojmenovanou Kino, se zhasínají světla, zatahují se venkovní rolety a závěs, z vestavěného nábytku se pomalu vysouvá televize, na níž se spouští ukázka filmu a z neviditelných reproduktorů se rozeznívá prvotřídní zvuk ve kvalitě Dolby Atmos… Přijďte si ho vychutnat i vy!

Text: YATUN
Foto: archiv firmy