Začala oprava historické budovy muzea v Krupce, vznikne i nová expozice

Publisher
ČTK
29.03.2023 18:00

Krupka - Začala rekonstrukce historické budovy muzea v Krupce na Teplicku. Stavební část vyjde na více než 35 milionů korun, společně s expozicí náklady dosáhnou asi 70 milionů korun. Ústecký kraj, pod který muzeum patří, získal na obnovu muzea evropskou dotaci. Opravy skončí nejpozději koncem října. Na expoziční část vypíše kraj výběrové řízení během několika týdnů. ČTK to řekl krajský radní pro finanční oblast Jan Růžička (ODS).


"Veškeré práce na muzeu by měly být hotové na konci roku, abychom dokázali poslední měsíc otevřít pro veřejnost," uvedl radní. "Výsledek bude ten, že Krupka, která je součástí UNESCO, by měla mít konečně důstojné muzeum o hornictví," řekl Růžička, podle kterého doplní expoziční část interaktivní prvky, opomenuta nezůstane ani geologická část.

Projekt vznikl už před lety, když se muzeum v roce 2018 na základě rozhodnutí bývalého krajského vedení uzavřelo. Tehdejší politická reprezentace počítala s tím, že na opravu získá dotaci, což se nestalo. Budovu vyklidili a také v ní přestali topit, což má za následek zhoršení technického stavu památky. Podle Růžičky navíc do muzea zatékalo. "Gotické sklepy se ocitly v havarijním stavu. Projekt se musel celý upravit, protože musí nastat jejich sanace, což se teď děje," řekl radní. Původní projekt počítal s venkovním výtahem, aby se do muzea dostali i lidé s kočárky nebo méně pohybliví občané. Aby kraj ušetřil, navrhl uvnitř budovy schodolezy a rampy.
0 comments
add comment