Stavební firma chce po Letohradu víc peněz za modernizaci kulturního domu

Publisher
ČTK
29.03.2023 18:15
Czech Republic

Letohrad


Letohrad - Modernizace kulturního domu v Letohradě na Orlickoústecku bude dražší. Stavební firma požaduje proplacení dražších stavebních materiálů, chce navíc 17,4 milionu korun. Podle starosty Peta Fialy (Sdružení pro Letohradsko) je to mnoho, o ceně bude radnice jednat. Řekl to ČTK.


"Celková cena byla 227 milionů korun, oni navíc chtějí 17,4 milionu korun. Budeme s nimi jednat, podle mě se někde na půl cesty případně setkáme," uvedl Fiala.

Smluvně se firma zaručila za nabídkovou cenu, situace se kvůli vysoké inflaci ale výrazně změnila. "Máme právní posudek odborníka na veřejné zakázky, i on říká, že je to teď běžné, že ti, co stavěli 2021 a 2022, se dostali do problémů. Odborník nám doporučuje se zhotovitelem jednat," řekl starosta.

Kulturní dům pochází ze 60. let. Po modernizaci bude mít rozšířené jeviště, odstupňovaná sedadla zůstanou, měla by být ale pohodlnější a bude jich o něco méně. Přistaví se například taneční sál. Zůstane provoz kavárny a posezení venku. K budově přibude objekt pro základní uměleckou školu, která se tam přemístí ze zámku. V zámeckých interiérech se tak uvolní místo pro knihovnu.

Město projekt připravovalo několik let. Kvůli modernizaci kulturního domu se konalo i referendum. Opozici se zdála modernizace drahá, nechtěla vydat přes 200 milionů korun. Navrhla proto plebiscit. Dvě třetiny z hlasujících v roce 2016 podpořily rekonstrukci v plném rozsahu.

Stavbu si vítězná firma převzala na podzim 2021. Kulturní dům dokončí o letních prázdninách, město ho otevře začátkem září. "Stavební firma má harmonogram a říká, že nám objekt předá v termínu, aby se tam mohla přestěhovat základní umělecká škola a začít učit a abychom od září mohli objekt otevřít pro kulturu, věřím zhotoviteli, že to stíhá," dodal starosta.
0 comments
add comment

Related articles