Oprava hospitalu Kuks je díky příznivému počasí v plném proudu

Publisher
ČTK
15.01.2014 21:10
Kuks (Trutnovsko) - Stavební práce na opravách barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku běží díky příznivému počasí na plné obrátky. Rekonstrukce památky, která vyjde na 266 milionů korun bez DPH má být dokončená do letošního prosince. Památka bude v sezoně pro návštěvníky přístupná i během rekonstrukce, řekl ČTK kastelán Libor Švec.
    "Musím říci, že počasí stavbě od června, kdy stavební práce začaly, zatím mimořádně přeje. Například nyní je možné pokračovat v pracích, které by musely být v mrazivé zimě přerušené," řekl Švec. Dělníci již dokončili kanalizace, pracují v interiérech, na střechách i na dalších místech. V objektu pracují také restaurátoři. Stavební práce pokračují díky příznivému počasí i v zahradě. Na stavbě nyní pracuje zhruba stovka lidí denně.
    Opravy hospitalu jsou součástí projektu Kuks - Granátové jablko, který se skládá z několika dílčích staveb. Projekt počítá s tím, že v opravených prostorách na Kuksu vznikne vzdělávací centrum, obnova čeká i zahradu za hospitalem. Zpřístupněn by měl být i depozitář a knihovna kukského konventu.
    Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je Braunova sochařská výzdoba areálu.
0 comments
add comment

Related articles