Olomoucká teologická fakulta se chystá vybudovat vědecké centrum

Publisher
ČTK
16.04.2019 13:20
Czech Republic

Olomouc

ječmen studio

Olomouc - V Olomouci vznikne vysokoškolské centrum vědy a výzkumu. V objektu někdejší vysokoškolské koleje Marie Kudeříkové v Kateřinské ulici ho chce vybudovat olomoucká teologická fakulta Univerzity Palackého. Návrh na rekonstrukci objektu zpracovalo architektonické a designové studio Ječmen z Olomouce. Objektu by se měla vrátit i část jeho historické podoby, uvedla dnes pro ČTK mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Rekonstrukce začne tento měsíc, práce by měly být dokončeny do konce letošního roku. Náklady budou zhruba 40 milionů korun.


Přestavbou vznikne moderní zázemí pro vědecké týmy fakulty nebo pro studenty doktorského studia. "Naše fakulta vědecky roste. Za poslední čtyři roky se vědecký výkon zhruba zdvojnásobil. Centrum pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty má za sebou vědecky obdivuhodnou historii a zasluhuje si důstojné prostory," uvedl děkan fakulty Peter Tavel.

Fakulta podle děkana potřebuje prostor, v němž by mohli být všichni doktorandi a vědečtí pracovníci pohromadě. "Nyní jsou rozesetí po různých místech, mimo jiné v pronajatých prostorách na třídě 1. máje, které budeme moci po kolaudaci budovy v Kateřinské ulici uvolnit. Myslím, že to bude opravdu dobrá investice," doplnil děkan Tavel.

Centrum v Kateřinské ulici po rekonstrukci nabídne učebny, pracovny, poradensko-terapeutické prostory nebo laboratoř pro měření biomarkerů v souvislosti se sociálními vědami. "Podařilo se nám vytvořit metodiku na měření hladiny oxytocinu. Jeho spojení se spiritualitou se v České republice nikdo v takovém rozsahu odborně nevěnuje. V laboratoři budeme měřit i další hormony, například kortizol, nebo kožní odpor či EKG," doplnil děkan. Dodal, že v souvislosti s teologickou fakultu to může znít zvláštně, z měření však získají vědečtí pracovníci informace pro výzkum sociálního zdraví.

Koleje se změní hlavně v interiéru. Vnější zásahy se budou týkat zejména nárožní věže, do níž bude přesunut hlavní vchod do budovy a kde vznikne podkrovní kaple zasvěcená sv. Kateřině. Budova s adresou Kateřinská 17 sloužila do roku 2013 pro ubytování studentů jako kolej Marie Kudeříkové, poté jako dočasné útočiště některých pracovišť filozofické fakulty.
0 comments
add comment