Stavení v Podkrkonoší

Stavení v Podkrkonoší
Návrh zahrady:Pavla a Jan Záhorovi
Project:2011-16
Realization:2016-18
Area:150 m2


Před časem zakoupil náš klient starou chalupu – stavení, původem z první poloviny 19. století, se záměrem postupné rekonstrukce pro rodinnou rekreaci. Základním cílem stavebních úprav bylo především zvýšení kvality technického, technologického a materiálového řešení objektu a uživatelského pohodlí a jako přidaná hodnota mělo být neotřelé architektonické řešení.

Klientovi se zalíbil hned náš prvotní nápad – celá koncepce úprav je postavena na prolínání starého a nového, na využití tradičních materiálů a tvarosloví soudobým způsobem. Byla zachována půdorysná stopa původního stavení, jeho výškové uspořádání i základní materiálová skladba - kombinace místního načervenalého pískovce, omítaných ploch původních zděných konstrukcí a dřevěný obklad svislými prkny. V detailech se však z větší části dům posunul k soudobému vnímání estetiky. Původní omítanou část, s repasovanými špaletovými okny a jednoduchou štukovou výzdobou doplňuje modernizovaná, dřevěnými prkny obložená část domu. Na opačnou stranu se pak průčelí domu otvírá velkými prosklenými plochami. Z autentické hmoty domu se sedlovou střechou ční pouze nový široký vikýř s pásovým oknem, které zlepšuje využití podkroví a rámuje pohled z interiéru na vrcholky stromů v okolí. Celá střecha i plášť vikýře je provedena z barveného hliníkového plechu.

Stejný cílený kontrast moderního a starého, tradičních i nových materiálů je nosnou myšlenkou řešení interiéru. Je užito dřevěných podlah a povrchů s "postaršeným" efektem v kontrastu s hladkými lakovanými plochami. Dřevěné a kovové masivní prvky nábytku doplňují měkce polstrované části. Zvolená dlažba a načervenalý obklad tvoří ideový můstek k původním červeným pískovcovým ostěním dveří i venkovním dlažbám a soklům. Štukové, ručně točené omítky v původní části jsou vyváženy hladkými bílými plochami stěrek v podkroví. Detaily evokující historická řešení se objevují na nečekaných místech - větrací otvory pro lednici, členění hladkých ploch dveří gravírovaným vzorem, jež evokuje tradiční konstrukční řešení dveřních křídel. Spodní podlaží je záměrně provedeno v tmavším, zemitějším odstínu dřevěných prvků, podkroví je naopak barevně "lehčí", ve světlých tónech běleného dubu.

Ústředním prostorem domu je velká světnice, velkorysý prostor sdružující převážnou část aktivit obyvatel. V přízemí jsou dále dvě ložnice, hygienické a technické zázemí. Podkroví pak obsahuje chodbu/knihovnu, dvě ložnice, koupelnu a půdu.
4 comments
add comment
Subject
Author
Date
Pecka
Michal
08.11.18 07:06
pochvala
brnada
08.11.18 10:07
Líbí se mi to, jen
08.11.18 12:45
Jedna s Hvězdou...velikou :)
Andrea Padevítová
15.11.18 03:12
show all comments