Zastřešení autobusového nádraží v Litoměřicích

Zastřešení autobusového nádraží v Litoměřicích
Autor: mmcité+
Autoři a spoluautoři:Ing. Bohumil Novotný, Mgr A. Radek Hegmon, Ing. arch. Jiří Mužík (urbanistické řešení), Jiří Koudelka (dopravní řešení), Ing. Tomáš Graubner, Jakub Holík
Adresa: Marie Pomocné, Litoměřice, Česká republika
Investor:Město Litoměřice
Projekt:2013–2014
Realizace:2015
Zastavěná plocha:770 m2
Obestavěný prostor:3080 m3


Nádraží v Litoměřicích se nachází na rozlehlém prostranství s krásným výhledem do okolí. Výsledná podoba modernizovaného nádraží proto byla řešena tak, aby vznikl opticky lehký objekt, který by tuto vyhlídku nerušil. 

Konstrukce přístřešku je navržena přímo pro autobusové nádraží, splňuje průjezdné normy a zastřešuje prostor o šířce 9,8 metrů a délce 77 metrů.Zalomení střechy vychází ze statických principů, uprostřed nosného rámu zůstává místo pro žlab, do něhož stéká dešťová voda z obou částí střechy. Střecha je rozdělena do dvou částí – nižší, plná část chrání cestující; vyšší, prosklená část kryje autobusová stání pro nástup a výstup pod střechou. Prosvětlený prostor střídá stín, který je potřeba vytvořit hlavně v letních měsících. V masivních sloupech jsou vytvořeny průhledy, skrz které lze vidět přes celé nástupiště, zároveň jsou na sloupech integrovány informační panely a to i v Braillově písmu pro zrakově handicapované. Ve sloupech jsou dále instalovány odpadkové koše na tříděný odpad. Nové autobusové nástupiště je doplněno o nový mobiliář a zábradlí. V rámci barevného řešení došlo k odlišení střešní konstrukce a sloupů v bílo-hnědé kombinaci. Barevným akcentem se následně stal žlutý sloup, do něhož je zabudován hlavní informační panel, na zbývajících devíti sloupech je namísto klasických označníků použit systém číslic, jež jsou umístěny přímo na nosných sloupech.

Konstrukce a technologie
Střešní rastr vykonzolované pultové konstrukce je kompletně sestavený z pohledových nosníků se skrytými spoji, opatřen zinkovanou a lakovanou povrchovou úpravou. Střešní plášť je tvořen strukturálním pochozím zasklením se stínící mléčnou fólií a velkoformátovými plnými sandwichovými panely. Skryté středové úžlabí je umístěno pod hliníkovými fasádními obklady, které fungují jako rozvody kabelového systému a datových zdrojů, jež ústí do stupaček pod obklady ve středových sloupech. Součástí realizace bylo i zavedení silnoproudé a slaboproudé instalace a požadovaných sdělovacích zařízení.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od mmcité+