Zakřivený dům

Zakřivený dům
Nedaleko Basileje jsme v obytné zóně navrhli rodinný dům o velikosti 6 a 1/2 pokoje. Klienti měli dva hlavní požadavky: krátký průběh realizace a omezený rozpočet. Nový objekt je usazen na pozemku, kde se již předtím nacházel dům rodičů našeho klienta. Pro nový návrh byl vyčleněn malý díl v zadní části pozemku, který měl navíc severo-jižní orientaci. Ze strany klientů byla rovněž touha sdílet s domem část zahrady. Nejprve však bylo nutné pochopit, jak funguje dům rodičů, aby šlo s novým návrhem navázat. Velký půlkruhový dům rodičů byl postaven v 80. letech minulého století architektem Maxem Schnetzem. Prostorová okázalost a futuristický vzhled stanovily formální jazyk i pro návrh nového objektu. Hledali jsme zakřivený tvar, který i nadále bude ekonomicky únosný, z čehož často vychází „švýcarská krabice“. Konečným výsledkem obou myšlenek je křivka a „švýcarský box“. Minimální deformace obvodových stěn zvýrazňuje nároží a vytvářejí nečekanou expresivitu, která ve výsledku propůjčuje charakter a identitu celému objektu. Dům, který byl postaven ze dřeva na betonovém suterénu, představuje spojení s tradiční švýcarskou konstrukcí a současně zdůrazňuje tuto dualitu mezi formální moderností a konstruktivní tradicí.
Daluz Gonzalez Architekten
0 komentářů
přidat komentář