Vila v Záhorských sadoch

Vila v Záhorských sadoch
Spolupráce:Bjorn Kierulf | CREATERRA, Tomáš Ružiak, Patrícia Botková
Projekt:2016
Realizace:2017
Užitná plocha:320 m2
Zastavěná plocha:310 m2



Pozemok v novovznikajúcej vilovej štvrti na okraji Bratislavy má mierny sklon na východ a výhľad na lesy na juhu. Architektonický koncept domu je jednoduchý - všetko dôležité, čo sa deje v dome, má kontakt s južným exteriérom a horizontom záhrady. Centrálna pozícia obytnej časti (so šesť metrovou výškou) a samostatnej kuchyne je obkolesená na severe technologickými priestormi domu, na východe spálňou a pracovňou, na západe garážou. Na poschodí sú dve hosťovské izby s hygienickým zázemím. Je samozrejmosťou, že benefity energeticky úsporného staviteľstva sú integrálnou súčasťou uvažovania o architektúre a základom každého konceptu ateliéru Pokorny architekti. K bezduchosti lineárnej "krabice s oknami na juh" má však dom ďaleko vďaka sofistikovane navrhnutým riešeniam. Južná fasáda je po celej dĺžke prekrytá tri metre hlbokým gánkom poskytujúcim plnohodnotný krytý priestor na pomedzí interiéru a záhrady. V mieste kontaktu gánku s kuchyňou a jedálňou je gánok hlboký až šesť metrov a jeho sklenená strecha tvorí svetelný difúzer priamo oproti hlavnému vstupu do domu zo severnej strany. Exteriérová presklená strecha má horné roletové pritienenie a vetracie polia. Šesť metrov vysoký audio priestor je sekundárne prisvetlený bazilikálnym spôsobom, takže napriek hlbokému gánku na juhu nie je obytný priestor ochudobnený o denné osvetlenie, eliminácia priameho slnečného žiarenia je vítaným nielen architektonickým ale aj stavebnotechnickým efektom. Rozhodujúcim prvkom tvoriacim základný pocit v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Konštrukčný systém Lignotrend s integrovaným akustickým stropom v prevedení masívny dub natural a prirodzené svetlo vytvárajú v dome vynikajúcu akustiku a nenapodobiteľnú atmosféru. Povrchová úprava fasád je v bielej omietke a kanadskom cédri. Mikroklímu obohacuje s biojazierko na kontakte s gánkom a záhradou. Zdrojom tepla a chladu sú dva geotermálne vrty. Dom má podlahové vykurovanie a stenové chladenie. Je výbornou správou, že dom funguje výborne aj bez technológií pomocou pasívnych prvkov, o čom sa bolo možné presvedčiť už počas výstavby v letných mesiacoch, keď v dome bola aj bez zapojenia technológií mimoriadne príjemná klíma vďaka pasívnemu tieneniu a priečnemu komínovému prevetrávaniu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Pokorny architekti s.r.o.