Vila Geldrop

Vila Geldrop
Adresa: Genoenhuis, Geldrop, Nizozemí
Realizace:2010
Užitná plocha:415 m2


Jednou z realizací ateliéru Hofman Dujardin Architects je i vila u města Geldrop situovaná v holandské krajině. Nejedná se o obyčejnou vilu. Co na první pohled vypadá jako jednoduchý kvádr se sedlovou střechou, je ve skutečnosti komplexní kompozicí prostoru a světla stejně jako studií funkce moderního domu.

Budova je umístěna v zadní části velkého rovinného pozemku. Ve fasádě, která má horizontální linie, se zrcadlí cesta vedoucí od silnice. Střecha a přízemí tvoří hranaté a tmavé bloky, které jsou doplněné velkými skleněnými plochami udržující čistou geometrii a přehledný vzhled. Směrem do suterénu se mění charakter domu. V přední části domu paralelně s cestou vedou do suterénu betonové schody k prosklené chodbě/k family room. Tento prostor je lemován z obou stran ložnicemi. V zadní části domu se nachází šikmá rampa ústící do zahrady.   
Vila je domem pro obchodníka s rodinou. Pokud se na ni podíváme jako na rodinný dům, je snadné ji analyzovat. Ložnice a koupelny jsou umístěny v suterénu. Obývací pokoj, jídelna a kuchyň jsou průchozí prostory nacházející se v přízemí. V prvním patře, které svým charakterem připomíná mezanin, je situována studijní místnost. Šikmá střecha, nepřímý dopad slunečních paprsků spolu s prosvětlením prostoru dodávají této místnosti mnohem osobnější charakter než je tomu v ostatních místnostech. Dům je tak i přes svou silnou geometrii velice útulný a prostorný.

Vila je každopádně více než jen rodinným domem. Primárně je výsledkem rozličných přání klienta a architekta. Hlavní osa domu, která vede podél betonového příkopu, dodává projektu prostorový charakter. Tento efekt je ještě podpořen umístěním dvou schodišť ke straně. Obě schodiště vedou ze suterénu do přízemí a jedno pokračuje až do podkroví. Na projekt lze také nahlížet jako na moderní interpretaci klasické krychle, která by mohla být stvořena slavným italským renesančním architektem např. Palladiem. To umožňuje snadno odhalit podstatu projektu. Příkop, který protíná budovu a orientace pokojů směrem do zahrady potvrzují význam světla a kvalitu vytvořeného prostoru.


3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Mé představy se díky archiwebu opět posunuly
Adam Dvořáček
21.04.11 09:36
Holand vs. Czechia
johanule
22.04.11 09:43
to: Adam Dvořáček
šárka
23.04.11 08:58
zobrazit všechny komentáře