Veřejná knihovna Spijkenisse

Stichting Openbare Bibliotheek Spijkenisse

Veřejná knihovna Spijkenisse
Adresa: Markt 40, Spijkenisse, Nizozemí
Investor:Gemeente Spijkenisse
Realizace:5.2009 - 10.2012
Užitná plocha:10000 m2


„Vnější tvar i použité materiály mají připomínat tradiční holandskou stodolu. Nový objekt knihovny by si měl umět své čtenáře získat. Navršením kanceláří, konferenčních místností a poslucháren vznikla stupňovitá krajina, která umožnila uspořádání regálů do hory knih.“
MVDRV

Na jihozápadním předměstí Rotterdamu ve Spijkenisse vznikla knihovna ve tvaru obří hory. Objekt stojí v centru naproti tržnice s kostelem. Střechu a fasády její autoři přirovnávají je 'skleněnému poklopu', který však před přehříváním interiéru ochraňuje téměř neviditelná membrána používaná běžně ve sklenících. Pro příjemné klima je použito přirozené odvětrávání a podzemní akumulátor se stará o snížení provozních nákladů. Kromě knihovny ateliér MVRDV pro centrum Spijkenisse navrhl také soubor 42 rodinných domů, přičemž typologicky i materiálově se domy snaží odkazovat na stará holandská selská stavení: vzpomínka na zdejší agrární minulost.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od MVRDV