Vegas Altas - kongresové centrum a auditorium

Palacio de Congresos Villanueva de la Serena

Vegas Altas - kongresové centrum a auditorium
Centrum “Vegas Atlas“ leží na periferii mezi městem a zemědělskou krajinou. Okupuje hned první pole za městem. Návrh si klade za cíl zvýraznit nadčasovost objektu patřícího do regionu “Vega“ vznášejícího se nad venkovskou krajinou jako balík slámy na horizontu.
Na jedné straně se jedná o budovu ukrývající se v podzemí. Stavební program je rozmístěn podél částečně zapuštěného půlkruhu, který se přizpůsobuje terénu, pozemku a skrývá před návštěvníky svou skutečnou velikost. Na druhou stranu z pozemku odvážně vyrůstá kubická stavba, která je jedinou viditelnou částí kongresového centra. Tím pádem po ní byla požadována náležitá reprezentativnost a také aby pojala rozměrné technické zázemí jeviště. V kongresovém centru se nachází dva sály: 800 a 275 diváků. Oba sály lze použít současně nebo nezávisle na sobě a flexibilně přizpůsobit konkrétní události. Platonická geometrie dokonalé kostky potvrzuje svůj městský charakter, který zvolna ztrácí postupným zanořováním a střídajícími se pruhy zeleně a střešních světlíků. Pokrytím velké části areálu vegetací získalo město dostatek veřejných prostorů. Architektonický návrh dotváří rozlehlý prak a nakloněná piazzeta, odkud se vstupuje do budovy a zároveň slouží jako alternativní venkovní hlediště. Šikmý prostor lze využít k řadě dalších účelů. Plynule rozšiřuje veřejný prostor, který v interiéru zakončuje hlediště a na opačných stranách pak servisní místnosti sloužící oběma posluchárnám. Díky betonovým stěnám a zeleným střechám disponuje objekt výbornými tepelnými akumulačními schopnostmi, které během zimního i letního období udržují v interiéru komfortní konstantní teplotu.
Výběr materiálů je záměrně nejednoznačný. Na jedné straně podzemní betonové konstrukce svou strukturou i zbarvením napodobují umělé skály a naopak nadzemní lanová část napodobující okolní přírodní prostředí. Všechny prostory vytváří “umělou svěžest“.  Výstavní prostory vymezené napnutou textilií odráží “nereálné prostředí“. Auditorium obložené zeleným polykarbonátem se díky nepřímým osvětlení proměňuje ve vodní svět bez přesně stanovených dimenzí.
Budova splňuje všechny podmínky na ekonomicky šetrnou ochranu životního prostředí. Disponuje nízkou energetickou spotřebou a snadnou údržbou. Přizpůsobuje se skromným podmínkám zdejší ekonomiky. Použitá konstrukce zohlednila daný rozpočet a požadovaný stavební program. Jedná se o tichý projekt, jehož cílem je zůstat stát bez povšimnutí, ačkoli zároveň plní roli majáku v oblasti Extremadura.
De Villar-Chacón Arquitectura
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tvl,...
šakal
20.09.18 08:13
Provedení
Ivana
20.09.18 10:07
zobrazit všechny komentáře