Útulna - nástavba na řopík

Útulna - nástavba na řopík
Autor: Jan Tyrpekl
Realizace:2017
Zastavěná plocha:12 m2


Realizační tým: Jan Luksík, Jaroslav Kejř, Pavel Štencl, Martina Požárová, Vlaďka Bockschneiderová, Martin Haushalter, Ondřej Vávra, Vladimír Vávra, Pavel Vávra, Matěj Večeřa, Berenika Suchánková, Anna Malá, Karolína Urbánková, Žaneta Krutinová, Jana Vodenková, Jan Veisser, Andrea Pernicová, Vojtěch Šaroun
Další z řady experimentálních projektů tentokrát vznikl na "řopíku" - lehkém pohraničním opevnění na Moravě. Téma bylo vybrané náhodou po přečtení článku o rozprodávání majetku Armády ČR. Tyto objekty mají ohromný potenciál, který však zůstává opomíjen. Snažili jsme se o rozproudění debaty i inspiraci pro další projekty, které by mohly na pevnostech vzniknout. 
Toto byl hlavní cíl, ale bylo pro nás důležitá i celá řada dalších aspektů.

1/ Princip "win-win" - Objekt by měl být přínosem nejen pro uživatele, ale i pro okolí.

2/ Konstrukční systém - Celý objekt je pouze z jednoho typu profilu stavebních nehoblovaných prken (24mm), tzn. nejsou zde žádné silnější nosné prvky. K zavětrování rámů slouží pouze prkna tvořící fasádu. Materiál není nijak ošetřen a časem by mělo dřevo zešedivět a  více splynout s okolím.

3/ Minimalizace - Objekt je ve všech směrech jednoduchý, jde postavit s minimem nářadí a bez jakékoliv techniky.
Jelikož jsou projekty stavěny pouze za vlastní prostředky bez grantů a dotací, musí být minimalizována i cena a je zde snaha o limitní úsporu času a materiálu na výstavbu. Díky použití jednoho typu fošen se minimalizoval i odpad ze stavby. Většina odřezků se použila v jiných částech objektu a zbylé řezivo slouží jako palivo k vytápění v kamnech. Objekt nemění odtokové poměry, nemá negativní ekologický dopad. Jediný „nepřírodní“ materiál jsou polykarbonátové výplně oken.

4/ Stavba formou workshopů - Celá stavba byla realizována s pomocí přátel, rodiny a studentů architektury, kteří měli zájem se na projektu podílet. Podobný objekt tedy může bez profesionálů postavit každý.

5/ Zapojení místních - Objekt byl postaven kvůli logistice na rodinném statku za Prahou a poté po částech převezen na místo, kde se instaloval. Již od prvního dne na stavbě jsme se snažili stavbu představit místním. Několik z nich se přijelo podívat na staveniště, nabízeli i různé formy pomoci. I díky tomu byl projekt snad přijat kladně.

6/ Koncept - Z hlediska krajinného rázu se po mnoha pokusech jako nejvhodnější jevila výrazná vertikální hmota, která se vynořuje ze křoví, kterým je bunkr obrostlý. Objekt má dva hlavní průhledy - na jih na hranici s Rakouskem a na východ na kostel nejbližší vesnice. V interiéru šlo o to ukázat, že i na velmi malé zastavěné ploše - 12m2, jde udělat plnohodnotný prostor, kde se člověk necítí stísněně. Při stavbě se ještě přidal třetí průhled přes převýšený prostor věže skrz střechu. V mnohém je nástavba pravým opakem bunkru na kterém stojí.
Jan Tyrpekl
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bunkr nevyuzit
Vít Fojtek
22.12.17 09:21
Re: Bunkr nevyuzit
Lukáš Obdržálek
28.12.17 10:55
Pěkné a vtipné
Jakub Formánek
28.12.17 11:30
Drobná oprava
Pavel Hromádka
02.01.18 10:31
Proč?
eva.podlipna
03.01.18 08:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jan Tyrpekl