The Cooper Union School

The Cooper Union School
Spolupráce: Gruzen Samton
Adresa: 41 Cooper Square, Greenwich Village, New York, USA
Investor:The Cooper Union for the Advancement of Science and Art
Projekt:2004-06
Realizace:2006-09
Užitná plocha:18580 m2


Uvnitř nové budovy Cooper Union for the Advancement of Science and Art bude sídlit Albert Nerken School of Engineering a další fakulty včetně školy umění a architektury.

Cooper Union
Nový vysokoškolský objekt je koncipován jako vrstvená vertikální piazza vložená uvnitř polotransparentního pláště, který je vymezen třídami, laboratořemi a uměleckými ateliéry. Vertikální campus je uspořádaná kolem centrálního atria, které sahá přes celou výšku stavby. Tento spojovací prostor překlenutý vzdušnými mosty se otevírá pohledům přes třetí avenue směrem ke své zakladatelské budově.
Uspořádání vnitřního prostoru posiluje vzájemná spojení mezi školními fakultami inženýrství, umění a architektury. Všechno institucionální vybavení – zahrnující schůzovní místnosti, společenské prostory, místnosti pro semináře, místa pro bezdrátová připojení a počítačová centra – je umístěno ve čtvrtém a osmém podlaží do otevřených hal obklopujících atrium. Výtahový systém s občasným zastávkami staví výhradně ve čtvrtém a sedmém podlaží, případní uživatelé a návštěvníci musí použít velké schodiště; v praxi 50% lidí bude používat schodiště jako jediný způsob dopravy. Tento pro studenty, fakultu i návštěvníky klíčový společenský prostor se stává místem neformálního vzdělávání.
Fyzická i vizuální propustnost budově pomáhá začlenit vysokou školu do svého okolí. Průhledná fasáda zve své okolí z ulice ke sledování a účasti při aktivitách konaných uvnitř. Mnoho z veřejných funkcí stavby (včetně malého obchodu a výstavní galerie při vstupu) je umístěno v přízemí. Druhá galerie a sál pro 200 posluchačů jsou snadno přístupné rovnou z ulice.
Otevřená a přístupná stavba je zároveň také příkladem trvale udržitelné a energeticky úsporné architektury. Obvodový plášť ze skla a oceli pomáhá stavbě ve zlepšení kontroly denního osvětlení, využití energie a výběru přirozeného větrání. Použitý systém dvojité fasády umožnil lepší hru a dynamickou kompozici na několika úrovních: ovladatelné panely vytváří ustavičně se pohybující vzor, starají se o povrchovou rozmanitost fasády, snižují příliv sálavého tepla během léta a dávají uživatelům možnost kontroly jejich vnitřního prostředí a výhled ven.
Morphosis Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Morphosis