Študovna Hutisko

Študovna Hutisko
Investorovi - milovníkovi uměleckých děl, knih, žen, kultury a svobody začal být prostor stávajícího rodinného domu malý, tak nějak mu byl těsný, svazoval jej. Zadání tedy znělo - nahradit stávající málo využívanou, stíněnou, k místní komunikaci orientovanou západní  terasu vnitřním prostorem v návaznosti na stávající pobytovou zónu a vytvořit novou lépe orientovanou venkovní pobytovou plochu. 
Limitujícími prvky bylo stávající venkovní krbové těleso, výška okapové hrany stávající stavby, niveleta terénu v návaznosti na podlahu obytných prostor, stísněná plocha pro možnou přístavbu, řešení požární ochrany.  Krb, který nás neustále limitoval, byl ve fázi hrubé stavby pro své technické vlastnosti nevhodné pro upgrade odstraněn.
Přístavba je pojata jako difusně otevřená jednopodlažní dřevostavba s rámovou konstrukcí (sloupky 140/60 mm) na železobetonové monolitické desce, s plochým zastřešením a větranou fasádou z latí sibiřského modřínu. Za zmínku stojí požití velkoformátové dlažby 3 x 1 m.
Stávající dům se tak rozrostl o nový bohatě nasvětlený objem s dominantním panoramatickým výhledem do stávající zahrady, či vnitřního atria. Investor získal nejen nový obytný prostor, ale i pracovnu, soukromou galerii, knihovnu, hudební místnost, študovnu a dvě terasy.
Pomocí posuvných zástěn je možno venkovní pobytové plochy otevírat či odstínit od okolí případně od slunce.
Vertikální propojení mezi terasou a zahradou zprostředkovává pobytové schodiště, kde je zároveň možné posedět s přáteli, poležet s hvězdami, s knihou, či jinak relaxovat.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Karel Janča