Študentské ubytovanie Basket Apartments

Študentské ubytovanie Basket Apartments
Adresa: Route des Petits Ponts, 19th district, Paříž, Francie
Investor:Regie Immobiliere de la Ville de Paris
Projekt:2009
Realizace:2012
Užitná plocha:8500 m2
Zastavěná plocha:931 m2
Plocha pozemku:1981 m2


Hlavným zámerom projektu bolo vytvoriť príjemné ubytovanie pre študentov. Budova je situovaná na dlhej, veľmi úzkej parcele, ktorá tvorí hranicu známeho parížskeho parku Parc La Vilette v 19. distrikte. Má nepravidelnú fasádu 11 m širokú a 200 m dlhú. Urbanizmus zóny bol navrhnutý architektonickým štúdiom Reichen et Robert & Associés. Severo-východnú stranu parcely tvorí električková trať, cyklistická dráha a priestor pre chodcov. Na opozitnej juho-západnej sú parkoviská električiek, nad ktorými je situované futbalové ihrisko.
Hmota objektu je charakteristická svojím racionálnym usporiadaním s funkčnou modularitou. Budova je rozdelená na dva celky vzájomne prepojené zeleným pátiom. 11-podlažnú budovu tvoria technické priestory v suteréne, spoločné priestory na prízemí a pavlačové usporiadanie ubytovacích jednotiek na 9 nadzemných podlažiach s celkovou kapacitou 192 izbových jednotiek.
Pozdĺž západnej strany sú izby prístupné zo spoločnej pavlače, ktorá súčasne vytvára spoločenský priestor s výhľadom na Eiffelovú vežu. Počas futbalového zápasu slúži ako netradičné hľadisko. Všetky izby sú rovnaké, obsahujúc malú vstavanú kuchynku, toaletu, pracovný stôl, miesto pre lôžko a balkón.
Najcharakteristickejším prvkom tohto projektu je jeho fasáda. Jednotlivé lodžie sú zlúčené do vystupujúcich kubusových celkov obalených HPL fasádnymi doskami. Ich priečelia sú rytmicky skosené. Svojou mierkou utilizujú celkovú hmotu objektu. Fasáda s osadenými pavlačami je chránená ihlanovou priestorovou sieťou.
Spotreba budovy dosahuje environmentálnu mätu 50 kWh/m². Budova je zateplená 200 mm izolačnými doskami. Ventilácia je zabezpečená rekuperáciou vzduchu v každej obytnej jednotke. Strecha objektu je pokrytá 300 m² fotovoltaickými panelmi znižujúcimi elektrickú spotrebu objektu. Zadržaná dažďová voda je používaná na zavlažovanie zelených plôch areálu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Teda,...
šakal
21.11.13 10:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti