Stavědlo Tábor

Stavědlo Tábor
Projekt:2008
Realizace:2009
Zastavěná plocha:19 m2
Obestavěná plocha:94 m3


Objekt vznikl jako součást stavby "Modernizace trati Veselí nad Lužnicí - Tábor".
Předpokladem správné funkce stavědla je dobrý výhled. Tvar stavby je tímto požadavkem předurčen. Byl zvolen polokruhový půdorys se širokým panoramatickým oknem.  Stavba je dřevěná na zděném 1,5m vysokém soklu, s pultovou střechou. Barevnost je odvozena z přirozeného spektra barev železničních tratí. Odstín natření prkenné fasády splývá s rezavou barvou kolejiště. Zadní fasáda je neutrální šedá, pohyblivé výplně stavebních otvorů - dveře a větračky - jsou provedeny červeně.  Vnitřní prostory stavědla jsou světlé, na stropě je osvětlení vějířovitě rozvité z geometrického středu stavby.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martin Řežábek