Státní gymnázium Gainfarn

Státní gymnázium Gainfarn
Adresa: Petzgasse 36, Gainfarn, Bad Vöslau, Rakousko
Investor:BIG - bundesimmobiliengesellschaft m.b.h.
Realizace:2012 - 2014
Užitná plocha:8937 m2
Zastavěná plocha:5985 m2
Plocha pozemku:34562 m2


Čtyři kamarádi

Ze starého nové — Zadání soutěže znělo: přeměnit starou lesnickou školu ze sedmdesátých let na moderní vzdělávací ústav. Konstrukce některých částí budovy, jako například internát nebo byty pro učitele, nesplňovaly nároky na vyučovací prostory a musely byt zbourány. Takto získaný materiál se použil na zasypání sklepů a vyrovnání terénu. Naopak starý trakt s učebnami a tělocvična mohly být zachovány a byly doplněny o nový trakt s učebnami a velkou sportovní halu. Tato čtyři stavební tělesa byla pravidelně rozmístěna kolem jednopodlažního centra školy.
Železobetonová skeletová struktura starých budov se ukázala jako velmi flexibilní a byla proto převzata i pro novostavbu. Všechny příčky mezi jednotlivými třídami byly provedeny ze sádrokartonu a bez vnitřních instalací, což ulehčí případné budoucí adaptace. Průběžné pásové okno umožňuje nejen dobré osvětlení tříd, ale také jejich volné uspořádání.
Při řešení detailů vnitřních prostor i fasády návrh nerozlišoval mezi novostavbou a rekonstrukcí. Fasády všech čtyř traktů jsou obloženy deskami z vláknocementových desek v různých odstínech šedé. Nově vzniklý komplex školy se tak na venek prezentuje velmi klidně a zceleně.

Mezi vnějškem a vnitřkem — Volným rozmístěním čtyř stavebních těles na pozemku školy vznikly rozličné vnější prostory s různými funkcemi jako předprostor školy, sportoviště a parkoviště – každý s vlastním přístupem ze školy. Podhled přízemí, který tvoří různobarevné lamely, spojuje všechny komunikační a odpočinkové prostory a mezi jednotlivými trakty přechází do exteriéru, kde zdůrazňuje vstupní prostory.
V centrálním spojovacím elementu nalezneme knihovnu, víceúčelový sál a šatny, které jsou vkomponovány do zaoblené, uzavřené formy v centru školy. Tím byly nahrazeny vnitřní chodby, jež jsou obvykle potřebné, vnější chodbou. Žáci se tak mohou procházet po škole prosvětlenou, stále se měnící chodbou s výhledy do okolí. Podlaha z velmi odolného terazza s dlouhou životností prochází celou školou a ve formě velkého schodiště s tribunou spojuje obě podlaží nového školního traktu.
Přísné řazení tříd přerušují okna ve formě prosklených výklenků, které jsou otevřeny do chodby a vytvářejí místa pro sezení. Tato okna také umožňují náhled do třídy a představují tak první malý krůček k otevřenému vyučování. Tělocvičny jsou umístěny v přízemí v těsné blízkosti venkovního sportoviště. Celá sportovní zóna i s šatnami má vlastní vchod a dá se od zbytku školy oddělit. Haly tak mohou využívat externí spotovní spolky, nebo se zde mohou například o víkendu pořádat turnaje.
V prvním nadzemním podlaží se mezi čtyřmi školními trakty prostírá velká chráněná terasa, která slouží žákům jako školní dvůr a zároveň má navodit pocit obývacího pokoje. Parketová podlaha, veliké květináče i stojací lampy přispívají k pocitu pohody. Velké různobarevné elementy slouží nejen k sezení, ale skrývají pod sebou světlíky, které osvětlují prostory v přízemí.
Budova školy splňuje díky zateplení stávajících objektů standard nízkoenergetické budovy. V tomto případě nebyla použita žádná komplikovaná technika: Kotel na dřevěný odpad z okolních pil zásobuje celou budovu teplem a teplou vodou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od franz architekten