Sociální bydlení v Izole

Sociální bydlení v Izole
Adresa: Ulica Zvonimira Miloša, Izola, Slovinsko
Investor:Slovinský fond bydlení, obec Izola
Projekt:2003
Realizace:2004-06
Užitná plocha:2294 m2
Plocha pozemku:4000 m2


Projekt je vítězným soutěžním návrhem na dva bytové bloky. Soutěž byla vyhlášena Slovinským fondem bydlení, což je státem zřízená instituce pro podporu výstavby nízkonákladových bytů mladé rodiny. Projekt byl vybrán jako nejlepší z hlediska ekonomického, racionálního a funkčního. Zvítězil především díky poměru hrubé zastavěné plochy a výsledné plochy určené k prodeji, redukce společných prostor umožnila udržet nízkou cenu. Podpisem smlouvy jsme se zavázali, že čisté náklady na jeden metr čtvereční budou podle přípravné projektové stavební dokumentace činit 600 Euro. Důležitým hlediskem byla také flexibilita návrhu.
Obytné bloky se nacházejí na kopci s výhledem na záliv v Izole a na okolní kopce. Základním urbanistickým zadáním byly dva obytné bloky o velikosti 60 x 28 m, požadovaná kapacita byla třicet bytů různých velikostí a uspořádání, od garsonek po třípokojové byty. Byty jsou malé, pokoje mají nejmenší velikost, kterou umožňují slovinské normy. Uvnitř bytů nejsou žádné prvky nosné konstrukce, což umožňuje maximálně flexibilní uspořádání.
Vzhledem k místnímu středomořskému klimatu je důležité rovněž řešení venkovních prostor a zastínění. Projekt počítal s tím, že každý byt bude mít jakousi verandu, která zajistí chráněný, zastíněný a přirozeně odvětrávaný prostor přecházející v interiér. Textilní zástěny chrání balkony a byty před zvědavýma očima, ale díky tomu, že jsou částečně průhledné, umožňují obyvatelům výhled na záliv. Perforované boční panely zajišťují prostupnost, proudění vzduchu a odvětrávání prostoru. Syté barvy vytvářejí v jednotlivých bytech specifickou atmosféru. Boxy na stranách každého balkonu nabízejí prostor pro umístění klimatizačních jednotek. Malé místnosti jsou vizuálně zvětšeny perspektivou textilních zástěn, která propojuje exteriér a interiér.
OFIS arhitekti
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OFIS arhitekti