Školní komplex Bailly v Saint-Denis

Školní komplex Bailly v Saint-Denis
Adresa: rue de Bailly, Saint-Denis, Francie
Investor:město Saint-Denis
Realizace:2009
Užitná plocha:7000 m2


Školní komplex Bailly (mateřská a základní škola, odpočinkové centrum, jídelna pro děti) je situován na území, jež se proměňuje, na hraně čtvrti, v místě, kde se mění měřítko. Výraz a užitý materiál projektu (glazovaná cihla) jsou tímto specifickým kontextem inspirovány; idea střechy pak volně odkazuje k bazilikálnímu osvětlení.
Komplex je uspořádán na ulici Bailly jako jakási patrová zeď, jež se ohýbá a před vstupem vytváří volné prostranství – to je navrženo jako místo setkávání, chráněné lehkou hravou stříškou. Cihlová základna je vnitřní cihlovou ulicí prodloužena do budovy; slouží jako prostor umožňující vstup do obou škol, odpočinkového centra a zároveň představuje prostor spojující různé funkce.
Tělo budovy se do ulice Bailly obrací glazovanou potištěnou fasádou, jež chrání soukromí dětí, stejně jako nabízí transparentnost směrem do vnitřních atrií (zahrad) i pod barevným stropem.
Třídy jsou řazeny na dvou podlažích podle severo-jižní osy, která končí na straně směřující k vlakovému nádraží protipožární stěnou. Strukturovány jsou horizontální komunikací a vnitřními zahradami, jež před hlukem chrání skleněné stěny.
Tato dispozice umožňuje omezit plochu fasády vystavené přímému hluku a vytvořit nezávislé jednotky těžící ze zelené transparentnosti pro mateřskou školu, odpočinkové centrum a základní školu, jež jsou vzájemně propojeny vnitřní chodbou.
Díky tomuto uspořádání jsou dvory mateřské a základní školy situovány stranou od jednotky pro učitele a jsou umístěny na severním a jižním konci parcely, chráněny proti hluku akustickou stěnou vyrobenou z kulatých trubic různé hustoty.
Každý ze školních dvorků je vizuálně zvýšen o jednu úroveň zahradou, jež je z dvorků přístupná rampou. Zelené dvorky jsou nesmírně důležité především pro třídy situované ve vyšším podlaží – do projektu přinášejí svěžest a samotným dětem nabízejí mezi výukou čerstvý vzduch.
Školní komplex Bailly se nachází v místě, kterému udává podobu městská část Plaine. Podle jejího záměru se má nová škola stát iniciátorem reorganizace celé této oblasti.
Budova má dvě podlaží, a její střecha tak bude vnímána jak z pozice chodce tak z okolních výškových domů. Střecha proto u tohoto projektu získává zásadní význam – stává se pátou fasádou, již vidí děti z ulice Bailly jako barevnou paletu a která při pohledu z výškových staveb připomíná svými tvary štíhlé pásy vegetace.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
super
Vojtěch Hybler
11.02.10 11:26
zobrazit všechny komentáře