Sídlo nakladatelství Suhrkamp

Suhrkamp-Haus

Sídlo nakladatelství Suhrkamp
Adresa: Torstraße 44, Berlín, Německo
Investor:IBAU AG / Suhrkamp AG

Realizace:2017-19
Užitná plocha:6851 m2


Spolupráce: Giulia Albarello, Ignacio Bóscolo,James Crookston, Yannis Efstathiou, Emmanuel Hamelin, Wolfgang Mitterer, Philipp Ockert, Matthias Rothhaar, Eloïse Rudolph, Fabian Schwade, Florian Schwinger, Hannes Toepper, Thibault Trouvé, Harry Tweddell

Krajinná architektura: Hahn Hertling von Hantelmann
Kontext
Pozemek se nachází v centru Berlína. Poté, co byla oblast na počátku 20. století stržena, byl místními úřady pověřen novým urbanistickým projektem Hans Poelzig. Šlo o jednu z prvních městských revitalizací v Německu, která však během druhé světové války zčásti zanikla. Náš návrh sídla pro německou vydavatelskou společnost Suhrkamp odkazuje nejen na fyzický kontext, ale také na bohatou historii místa.

Urbánní měřítko
Projekt nově definuje městský blok. Je protikladem ke standardnímu hierarchicky uspořádanému berlínskému bloku, který typicky tvoří “ukázkové“ průčelí obrácené do ulice a druhotná fasáda orientovaná dovnitř bloku.
Jednotlivé objekty našeho návrhu přestávají mít přední a zadní fasády, ale jsou ze všech stran obklopeny kontinuálním veřejným městským prostorem. Soukromé se stává veřejným a naopak. Jižně orientované veřejné náměstí definuje severně umístěná hlavní budova. Tím doplňuje posloupnou řadu parků a veřejných náměstí v okolí. Soubor na jednu stranu otevírá městský blok a zároveň uzavírá městskou figuru náměstí Rosa-Luxemburg-Platz, v jehož středu se nachází divadlo Volksbühne. Směrem do severní rušné ulice Torstrasse je objekt více uzavřen. Vykonzolovaná část se napojuje na sousední fasády a abstraktní formou obnovuje historickou ulici. Výrazná horizontalita se formálně odkazuje na dynamiku Poelzigovy architektury a převádí ji do současného jazyka.

Funkčnost
Soubor se skládá ze tří částí: nakladatelství, přístavby kancelářské budovy a obytného bloku. Všechny objekty v přízemí disponují často frekventovanými provozy jako je umělecká galerie, restaurace a obchod s elektrokoly.

Nakladatelství
Šestipodlažní budovou nakladatelství prochází “narativní“ schodiště. Tento centrální prvek umožňuje volný pohyb mezi různými (vertikálně umístěnými) odděleními a různých fází při sázení knih. Schodiště zároveň vymezuje mohutný betonový pilíř, který ukotvuje stavbu do městské struktury. “Narativní“ schodiště je ústřední myšlenkou celého prostorové konceptu domu, kde plní funkci urbanistickou i interiérovou. Kancelářská podlaží jsou rozděleny na velké otevřené prostory orientované na jih a malé místnosti (pro editory) otevřené na sever. Vnější fasáda plně odráží tento vnitřní prostorový koncept: jižním směrem do náměstí se budova obrací velkoformátovým prosklenými plochami a menší více vertikální okna jsou umístěny do severní rušné ulice Torstrasse. Prostorová idea funguje v urbanistickém, architektonickém i interiérovém měřítku. Regály a nábytek navržený společností Kinzo doplňuje tento přístup, aby fungoval i na úrovní detailů a vytvářel ucelený přístup ve všech měřítkách.

Bydlení
Obytné jednotky jsou sdruženy do betonového bloku s velkými prosklenými plochami spojujícími byty s venkovním děním na veřejném náměstí.

Hmota a konstrukce
Všechny vnitřní povrchy jsou z hrubého pohledového betonu, čímž kontrastují s hladkou hliníkovou fasádou a ostrými rohy pevného velkoformátového zasklení. Hliníkové panely na fasádě lze vyklopit a propojit tak pracovní prostor s městským prostředím. Kanceláře jsou mechanicky větrané a chlazené pasivními systémem zabudovaným do betonových stropů.
Bundschuh Architekten
0 komentářů
přidat komentář