Rozšíření muzea umění

Rozšíření muzea umění
Architekty neoklasicistního Muzea umění ve Winterthuru byla dvojice Rittmeyer & Furrer. Další dvojice Gigon & Guyer vyhrála v roce 1993 soutěž na jeho rozšíření. Realizací přístavby muzea umění získala instituce na několik desítek let další plochy pro prezentaci svých sbírek a dočasných výstav. Celá stavba je provedena jako provizorní konstrukce s co nejmenšími finančními náklady. S budovou starého muzea ji spojuje plechem opláštěný krček. Podobný motiv lze najít i na starší rekonstrukci muzea v Churu od Petera Zumthora.
Hmota přístavby je opláštěná chladivými skleněnými panely typu Copilit. Ty jsou osazeny do pozinkovaných profilů, z kterých jsou postavena i úniková schodiště. Interiéry prosvětlují šedové světlíky - podobně jako u muzea v Appenzellu přivádějí příjemné severní světlo. Nově vytvořená výstavní plocha o výměře 1.000 m² může být variabilně dělena. Minimalisticky používané materiály a formy vytvářejí decentní kulisu při vnímání uměleckých děl. Některé detaily odrážejí dočasný charakter díla a občas máte z domu "průmyslový" pocit. Rozšíření muzea umění bylo provedeno v rekordním čase a s velmi nízkými náklady.
Obzvláště dobře funguje průsvitný plášť v přízemí, které je zcela vyhrazeno pro parkování návštěvníků muzea. Zapadající slunce vytváří na betonové podlaze parkoviště nádherné efekty a vánek profukující pod výstavním sálem příjemně osvěží. Rozšíření Muzea umění je psychologicky nejchladnější budovou, jakou jsem doposud viděl. V kontextu působí jako obří kra ledu, která jednoho dne roztaje...
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Gigon/Guyer Architekten