Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou

Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou
Spolupráce: Jindřich Sadílek
Projektant:Tomáš Budín
Projekt:2009
Realizace:2012
Užitná plocha:310 m2
Plocha pozemku:998 m2


foto Robert Žákovič
Stavebníci koupili pozemek se starší chatkou v bývalé zahrádkářské kolonii, která se v průběhu času proměnila ve čtvrť rodinných domů. Betonový sklep, který k chatě patřil, zůstal, ale chata samotná i další drobné, vesměs betonové stavby, musely být odstraněny. Jedna z variant původního návrhu počítala s řešením prvního nadzemního podlaží na více úrovních, přízemí by tak reagovalo na výškové uspořádání pozemku. Investoři dali ale nakonec přednost jedné úrovni, proto je dům posazen na výrazném základu, který výškové rozdíly vyrovnává.

Objem domu tvoří dvě hmoty, které nejsou zcela rovnoběžné a reagují tak na nepravidelný tvar parcely, nicméně uvnitř je tato „nepřesnost“ čitelná pouze v chodbě přízemí. Vnější stěny přecházejí obloukem volně do střechy a svým atypickým tvarem ozvláštňují nejen exteriér, ale i interiér domu, zvláště v patře. Obytný prostor se otvírá prosklenými plochami jihozápadním směrem, kde je nejlepší výhled do údolí i přes sousední pozemek. Výhled je i z ‚kapitánského můstku‘ – balkonu u ložnice rodičů.

Vnější výraz domu určuje kontrast kovové střešní krytiny a dřevěného obkladu fasády. Krytinu tvoří hliníkové falcované plechy, obložení je z amerického cedru, který bez nutnosti obnovy nátěru pomalu získává přirozenou patinu.

Přiznané dřevěné nosníky na stropě obytného prostoru dodávají interiéru specifickou atmosféru a zároveň umožnily instalaci nepřímého osvětlení.
V obývacím pokoji je podlaha z masivního dřeva, která byla finálně upravovaná na místě po položení. Typ byl zvolen s ohledem na podlahové topení. Stejná dřevina je použita i na schodišti, v chodbě je litá stěrka a v dětských pokojích je plovoucí bambusová podlaha. Bazén v domě
Bazén je z obývacího pokoje přehlédnutelný přes úzké okno na výšku celé místnosti. Přístup je přes předsíňku, aby se vlhkost nedostávala do obytných prostor.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Důvod
Ivoš
01.10.15 08:57
vydarená architektura
jan Hunady
01.10.15 12:25
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier A ČR