Rodinný dům v Radějovicích

Rodinný dům v Radějovicích
Projekt:1999-2000
Realizace:2000-2003
Užitná plocha:426 m2
Zastavěná plocha:186 m2
Obestavěná plocha:1520 m3


Dvougenerační rodinný dům je umístěn v severní části pozemku tak, aby se jihozápadní stranou otvíral do zahrady. Základní hmota je tvořena třemi křídly, uspořádanými do tvaru rozevřeného písmene U, přizpůsobenému tvaru parcely. Pultová střecha křídel má spirálovitě stoupající hřeben, čímž vznikají na koncích různě velká průčelí, která naznačují při pohledu ze zahrady vnitřní členění domu na dva různě velké byty. Vnitřní uspořádání je v kompozici domu dále prezentováno členěním na dvě, vzájemně se prolínající hmoty, které jsou rozlišeny i strukturou a materiálem povrchu. Uprostřed domu se nachází ze tří stran uzavřená zimní zahrada, jejíž prosklená střecha navazuje na střechu nejnižšího křídla. Zimní zahrada slouží jako pobytový a komunikační prostor pro oba byty.

Jedním ze základních principů, které ovlivnily návrh je pasivní využití slunečního záření, které přináší úspory energie na vytápění. Větší prosklení jsou tedy orientována na jihovýchod a jihozápad (do zahrady), severovýchodní a severozápadní fasády mají pouze minimální okenní otvory. Prosklené plochy a umístění domu na pozemku zároveň umožňují maximální optické propojení interiéru se zahradou.
Na fasádě je použita kombinace hladké omítky a režného zdiva z vapenopískových štípaných cihel. Okna mají dřevěné rámy a střešní krytina je z TiZn plechu.

Řazení vnitřních prostorů je rovněž ovlivněno snahou o úspory energie na vytápění a proto je zde využit princip tepelného zónování. Hlavní obytné místnosti jsou tedy orientovány na jih a ostatní podružné místnosti (chodby, šatny,...) na sever.

Do domu se vstupuje severním nárožím, kde je vytvořeno částečně kryté závětří. Přes zádveří lze pokračovat do společné chodby, na kterou navazuje společné WC, prádelna, atrium a obývací pokoje obou bytů.

Menší byt (ve východní části domu) dále obsahuje polootevřenou kuchyň v rámci obývacího pokoje a ložnici s navazující koupelnou. Z obývacího pokoje je možné vyjít ven na zahradu nebo vstoupit přímo do zimní zahrady.

Obývací pokoj většího bytu rovněž obsahuje polootevřenou kuchyň, má samostatný východ ven na zahradu a navazuje na zimní zahradu, ve které je umístěno schodiště do patra i do suterénu.

Z horní podesty schodiště lze vstoupit do pokoje pro hosta a do chodby, na kterou navazuje ložnice, dvě šatny, koupelna WC a dva dětské pokoje. Pokoj pro hosta má samostatné sociální zařízení (alternativně přístupné i z chodby). Z ložnice a z pokoje pro hosta lze vstoupit do lodžie. Dětské pokoje mají společný balkón. Na chodbu také navazuje schodiště, vedoucí na půdu.

Ve společném suterénu jsou situovány kotelna, dílna, sklad a garáž, do které se z venku vjíždí ze severovýchodní strany po rampě.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
milé - ale
ms
19.07.10 08:53
ach ta zahrada
Floral
03.08.10 10:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Tomáš Adámek