Rodinný dům v Náletu

Rodinný dům v Náletu
Projekt:2011-12
Realizace:2012-14
Užitná plocha:90 m2
Zastavěná plocha:74 m2
Plocha pozemku:1148 m2


Dříve než samotný dům byl na pozemku utěšeně prosperující lesík drobných bříz - „nálet“. Tento fakt dal domu nejen název, ale byl i kontextem, do kterého jsme chtěli dům začlenit. 


Jednoduchá hmota domu, jehož proporce v příčném řezu vychází ze čtverce, je záměrně situována v severovýchodní části pozemku, aby před domem zůstalo maximum plochy orientované na jih. Byť dům zvenku působí jako ryze dvoupodlažní, jeho hlavní místnost - obývací pokoj - je otevřen přes dvě podlaží. Díky tomuto velkorysému řešení a orientaci vůči třem světovým stranám nabízí nespočet v průběhu dne, proměnlivých, světelných atmosfér. Obývací pokoj doplňuje v přízemí koupelna, ložnice a technické zázemí. V druhém patře přístupném přes schodiště v obývacím pokoji se nachází ložnice s koupelnou a samostatná toaleta.


Dům byl záměrně koncipován tak, aby jeho velikost, celková proporce, ale i rozměry okenních a dveřních otvorů byly v souladu s řádem dřevěné konstrukce objektu. K zjemnění výrazu domu a jeho přirozenému začlenění do kontextu vzrůstajících bříz byla úmyslně zvolena dřevěná fasáda. Výrazným prvkem jižní fasády je posuvný, stínící panel, který se uplatní nejen jako plně funkční prvek, ale dotváří i celkový výraz domu.


Majitelé domu je mladý pár Jakub a Markéta se dvěmi feny. Jejich zadáním bylo vytvořit malý nízkoenergetický dům, který bude mít přímou vazbu na zahradu.
Pozemek je rovinný a nachází se v Křenici u Prahy, v nově zastavované části obce směrem na Říčany. Objekt je svou podélnou osou orientován ve směru sever – jih.
Navrhovaný sklon střechy je 25º. V době, kdy se dům projektoval, panovalo v tomto místě regulativum, které říkalo, že sklon střechy musí být minimálně 35º. Na štěstí se během stavby změnil územní plán, které ani požadovaný sklon střechy nenařizoval a atak stačilo zažádat o změnu stavby před dokončením, abychom dosáhli svého.
Archport
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARCHPORT