Rodinný dům v Malans

Rodinný dům v Malans
Autor: Jon Ritter
Adresa: Löwengasse, Malans, Švýcarsko
Investor:A. Stauffer,  A. Meier
Realizace:2006


Měděný plášť s barevnými výklenky
Nad růžovou garáží je vyložená měděná hmota stavby; terasu tvoří chráněný prostor, který se otevírá směrem k obloze. Ulička Löwengasse v Malans překvapuje svojí zástavbou, kde vedle sebe stojí staré i nové domy. Churský architekt Jon Ritter nahradil jednu ze starých stájí třípatrovým domem. Na místě původního ošlehaného dřeva dnes odráží graubündenskou oblohu matný plášť z měděných pásů. Zdánlivě cizorodá hmota právě tímto odrážením přirozeně zapadá do zdejšího historické prostředí. Dešťová voda, kterou architekt nechal ze střechy volně stékat po fasádě, napomáhá vzniku patiny na měděných pásech, což ještě více urychluje sblížení domu s okolím. Proces zvětrávání vdechuje domu barevný koncept: zářivá světle zelená barva září za slunečného počasí otvory v severní fasádě. Vnitřní atrium obklopují zeleně natřené betonové stěny. Terasa v prvním podlaží tak zároveň v přízemí slouží jako světlík. Jižní fasádu zdobí střešní otvor s výhledem na okolní hory a velká lodžie v horním podlaží. O něco níž, v neopláštěné spodní částí, leží vjezd do garáže; natřený stříbřitě se lesknoucí růžovou barvou se tváří sebevědomě a současně zranitelně.
0 komentářů
přidat komentář